Vil avdekke skjult mobbing

Lærere kan for lite om skjult mobbing, mener forskere. Derfor har de utviklet en ny metode for å avsløre mobbingen.

Flyktning
Foto: Grafikk: Kari Løberg Skår / NRK

Direkte mobbing kan være både fysisk og verbal, og den er som regel lett å oppdage.

Den skjulte mobbingen derimot, foregår på utspekulerte måter som gjør den svært vanskelig å oppdage.

Det kan for eksempel være utestenging, blikk, baksnakking, rykter og sms-meldinger.

Senter for adferdsforskning ved Universitetet i Stavanger mener lærere kan for lite om skjult mobbing. Nå er det utviklet en ny metode for å avdekke skjult mobbing i norske skoler.

Hva skjer i skolegården?

Forsker Tove Flack har utviklet verktøyet. Kartleggingen av mobbingen kan minne om en liten politietterforskning med presise spørsmål.

- Metoden dreier seg om å få tak i kommunikasjonen mellom elevene: Hvem ser på hvem i elevgruppen? Hvem sier hva til hvem? Observere både nonverbale og verbale uttrykk, forteller Flack.

Hun har jobbet for å avdekke hvem som driver skjult mobbing i landets skolegårder, og bruker metoden for å kartlegge positiv og negativ kommunikasjon mellom elever, sosiale strukturer og sosial makt.

– Det er som er viktig når det gjelder all type mobbing, er at de som mobber får klar beskjed fra skolen om hva som er akseptert og hva som ikke er det, og at det forventes at de gjør ting anderledes i fremtiden, sier Tove Flack.

Gode resultater

For å oppdage skjult mobbing blant elevene, har Ullandhaug ungdomskole i Stavanger nylig testet ut det nye verktøyet. Elevene ble grundig intervjuet av lærere for å finne ut hvem som mobbet og hvordan dette skjedde.

Inspektør Ingar Lee, og lærerne som har brukt verktøyet, mener metoden er god.

– Vi fikk vite tre ting. At noen var utsatt for skjult mobbing og hvem som sto for denne mobbingen. Og vi fant ut hvem vi kunne samarbeide med for å hjelpe mobbeofre tilbake til skolesamfunnet, forteller Lee til Puls.

Les mer om jentemobbing

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)