Vil avdekke skjult mobbing

Lærere kan for lite om skjult mobbing, mener forskere. Derfor har de utviklet en ny metode for å avsløre mobbingen.

Flyktning
Foto: Grafikk: Kari Løberg Skår / NRK

Direkte mobbing kan være både fysisk og verbal, og den er som regel lett å oppdage.

Den skjulte mobbingen derimot, foregår på utspekulerte måter som gjør den svært vanskelig å oppdage.

Det kan for eksempel være utestenging, blikk, baksnakking, rykter og sms-meldinger.

Senter for adferdsforskning ved Universitetet i Stavanger mener lærere kan for lite om skjult mobbing. Nå er det utviklet en ny metode for å avdekke skjult mobbing i norske skoler.

Hva skjer i skolegården?

Forsker Tove Flack har utviklet verktøyet. Kartleggingen av mobbingen kan minne om en liten politietterforskning med presise spørsmål.

- Metoden dreier seg om å få tak i kommunikasjonen mellom elevene: Hvem ser på hvem i elevgruppen? Hvem sier hva til hvem? Observere både nonverbale og verbale uttrykk, forteller Flack.

Hun har jobbet for å avdekke hvem som driver skjult mobbing i landets skolegårder, og bruker metoden for å kartlegge positiv og negativ kommunikasjon mellom elever, sosiale strukturer og sosial makt.

– Det er som er viktig når det gjelder all type mobbing, er at de som mobber får klar beskjed fra skolen om hva som er akseptert og hva som ikke er det, og at det forventes at de gjør ting anderledes i fremtiden, sier Tove Flack.

Gode resultater

For å oppdage skjult mobbing blant elevene, har Ullandhaug ungdomskole i Stavanger nylig testet ut det nye verktøyet. Elevene ble grundig intervjuet av lærere for å finne ut hvem som mobbet og hvordan dette skjedde.

Inspektør Ingar Lee, og lærerne som har brukt verktøyet, mener metoden er god.

– Vi fikk vite tre ting. At noen var utsatt for skjult mobbing og hvem som sto for denne mobbingen. Og vi fant ut hvem vi kunne samarbeide med for å hjelpe mobbeofre tilbake til skolesamfunnet, forteller Lee til Puls.

Les mer om jentemobbing

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.