– Hvem har ikke opplevd å bli invitert til vafler og kaffe for så å måtte se gjennom uendelig lange og ulidelig dårlige opptak fra en eller annen begivenhet? spør Gunnar Grønlund, NRKs egen fotolærer.
De fleste har heldivis verken hjerte eller tålmodighet til å vise frem råopptakene. I stedet blir råopptakene liggende i skuffen. Intensjonen var selvsagt å redigere filmene, men for veldig mange blir det med tanken.
Derfor er også rådene basert på det mest sannynlige scenarioet: At det du filmer, også er det du skal vise frem.
Det verste du gjør er å la kamera rulle og gå, uten mål eller mening. Bestem deg først for hva du vil filme. Så snart du har fått det du er ute etter, trykk stopp igjen!
Urolig bilde og veiving med kamera frem og tilbake er ikke bra. Finn god støtte og la bildet stå rolig mens du teller til 5 sekunder på nærbilder, til 10 på de store. Ta ett og ett bilde, bruk videokameraet som et fotoapparat.

Ta nærbilder – men ikke bruk zoom!
Gå helt innpå det du skal filme. Ha linsen i full vidvinkel. Bruker du zoomen blir bildene veldig urolige. Dessuten får du ikke med deg lyden om du står langt unna.
Det er viktig å variere bildene. Skift vinkel, ta bilder nedenfra, fra siden, forfra. Følg med en bevegelse, skift mellom nære og store bilder.
Når du filmer 17. mai-toget er det like viktig å få bilder av de som ser på toget! Mamma og pappas reaksjon. Vinkende mennesker osv.
Mange som filmer kommeneterer selv hele tiden. Nå ser vi det, og nå ser vi det. Det er bedre å la bildene tale for seg selv. Dessuten gjør kommentarer det vanskeligere å eventuelt redigere senere.
Behov for mer informasjon? Diskuter med andre amatører her: Nettstedet for norske videoamatører