NRK Meny
Normal

Vi pusser tennene feil

En ny svensk studie viser at vi pusser tennene feil. Skylling av tennene etter tannpuss er også unødvendig, hevder studien.

pusse tenner

Både tannpuss og skylling bør gjøres annerledes og bedre.

Foto: Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

De fleste legger omtrent en centimeter med tannkrem på tannbørsten når de skal pusse tennene. Men det er litt for lite, hevder svensk forskning.

- Mange bruker for lite tannkrem. Det er også vanlig at man skyller bort tannkremen når man har brukt den, sier Pia Grabe fra Sahlgrenska akademien i Göteborg, til SVT.

Hun mener man bør legge på mellom 1,5 og 2 centimeter tannkrem for å få en bra effekt.

- Liten betydning

Karoline Nordvik

Karoline Nordvik

Foto: Asbjørn Anmarkrud Angstreich / NRK

- Mengden av tannkrem har liten betydning, sier Tom A. Barkvoll, klinikksjef for allmenn odontologi ved Universitetet ved Oslo, til NRK.no.

Med forbehold om at han ikke har lest undersøkelsen synes han dette virker overdrevet.

Karoline Nordvik (18) tar på tannkrem så det dekker kosten på tannbørsten.
- Jeg føler jeg må ta på så mye, sier hun til NRK.no.

Ikke skyll etter tannpuss

Man skal børste to ganger om dagen, bruke nok tannkrem, børste tennene lenge nok og ikke skylle bort tannkremen når du er ferdig.

- Dette kan nok ha betydning, sier Tom A. Barvoll. At fluor blir liggende og er tilstede lokalt forebygger mot hull i tennene. Slik oppnås en større effekt av fluoren.

Forskerne har nå funnet ut at ikke bare bruk av fluortannkrem har betydning for tennene, men også hvordan man børster dem.

Fredag legges den svenske undersøkelsen frem på årsmøtet til den svenske tannlegeforeningen.

TEST: Slurver du med tannhygiene?

Les også: Den skjulte tannsykdommen

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.