Vi forstyrres mest i åpne landskap

I gjennomsnitt blir vi forstyrret på jobb hvert ellevte minutt. Mest utsatt er de som jobber i åpne kontorlandskap, der arbeid som krever konsentrasjon kan bli svært påvirket.

En børsmegler hviler hodet på pulten

85 prosent sier at de ikke klarer å konsentrere seg på arbeidsplassen sin, viser en ny internasjonal undersøkelse. Her hviler en børsmegler på Philippine Stock Exchange i Manila på pulten sin, 30. oktober, 2008.

Foto: JOHN JAVELLANA / Reuters Creative

Det viser en ny internasjonal undersøkelse om er gjort av kontormøbelbedriften Steelcase.

– Det mest oppsiktsvekkende var hvor ekstremt stort problemet er. Det er litt som om du skulle bo sammen med alle dine besteforeldre, foreldre og barn i ett og samme rom, sier bedriftens forskningsansvarlige Zoë Humphries til den svenske avisen Dagens Nyheter.

Studien bygger på en meningsåling gjort av Ipsos der 10.500 arbeidstakere i 14 land deltok.

85 prosent oppga at de ikke klarer å konsentrere seg på arbeidsplassen sin, og bare 11 prosent svarte at de var svært fornøyd med arbeidsmiljøet sitt.

Oftere sykmeldt

Den siste gruppen hadde også lettere for å konsentrere seg, de følte seg roligere og kunne jobbe i grupper uten å bli avbrutt.

– Veldig få studier viser at en åpen planløsning har noe positivt å tilføre den enkelte arbeidstaker, påpeker Gunnar Aronsson, professor i arbeids- og organisasjonspsykologi ved universitetet i Stockholm.

I tillegg til forstyrrelser har undersøkelser også vist at folk som jobber i åpne kontorlandskap blir oftere sykmeldt enn dem som jobber på egne, avlukkede områder.

LES OGSÅ: Flere unge gir opp arbeidslivet

LES OGSÅ: Norge i verdenstoppen på godt arbeidsmiljø

LES OGSÅ: Så kjønnsdelt er arbeidslivet

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)