Vi blir stadig eldre

Barna som fødes i dag blir to år eldre enn for bare ti år siden. Og ingenting tyder på at trenden snur, mener Folkehelsa.

Bestemor og barnebarn

De gamle blir eldre, og alt tyder på at barnebarna får leve enda lenger.

Foto: Colourbox.com

Geir Stene-Larsen

Det er ingen grunn til å tro at økningen i levealder flater ut, sier direktør ved Folkehelseinstituttet Geir Stene-Larsen.

Foto: NRK

Ofte hører vi om alt som går dårligere med nordmenns helse. Stadig flere får kreft og vi blir fetere og fetere .

Likevel peker kurven for levealder jevnt oppover, viser Folkehelserapporten 2010 som ble lagt fram i dag.

- For hvert tiår kan vi forvente å bli to år eldre, og det er ingenting som tyder på at økningen er i ferd med å stoppe opp, sier direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet.

De gamle blir eldre

Siden 1970 har forventet levealder økt dramatisk. Det skyldes hovedsaklig at mange flere får oppleve å bli gamle.

I dag blir 80-90 prosent av oss 70 år gamle. Og har vi først nådd 70-årsdagen, kan vi forvente å leve 14-16 år til.

- Kvinner har hatt den største økningen i levealder siden 70-tallet, men nå ser vi at menn kommer etter, sier Stene-Larsen.

Men samtidig som vi blir eldre, blir vi nødvendigvis også sykere. Alderdom er en risikofaktor for mange alvorlige sykdommer.

Flere eldre, flere kronisk syke

- Fordi vi får flere eldre, øker også forekomsten av visse sykdommer, spesielt kreft og demens, sier Geir Stene-Larsen.

I tillegg lever stadig flere med en kronisk sykdom. Det skyldes hovedsaklig at stadig flere overlever den akutte fasen av f.eks. hjerte- og karsykdommer, men lever videre med en kronisk hjertelidelse.

Også mange kreftpasienter lever i realiteten med en kronisk sykdom, fordi de kan holde kreftsykdommen i sjakk over lang tid.

- De kroniske, ikke-smittsomme sykdommene er dagens epidemier, mener Stene-Larsen.

Beregninger fra Verdens helseorganisasjon viser at ikke-smittsomme sykdommer nå står for 86 prosent av alle dødsfall og 77 prosent av sykdomsbyrden i Europa.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)