Hopp til innhold

Vet for lite om skred

Salget av skredsøkere har tatt av de siste årene. Men skredeksperter frykter at mange vet for lite om både skredvurdering og bruk av utstyret de kjøper.

Topptur

Topptur i Sogndal.

Foto: Elin Dahle / NRK

Les også: Test av skredsøkere

Ifølge Norges geotekniske institutt har 180 personer mistet livet i snøskred siden 1972. De fem siste åra har skikjørere vært den mest utsatte gruppen.

Topptur på ski er populært, men det er en krevende hobby.

- Det å kjøre ski i bratt terreng og vurdere skredfare er kompliserte greier, og ikke lært på en helg, sier leder for Norske tindevegledere, Ola Einang, til NRK.

Han tror mange uten tilstrekkelig kunnskap utsetter både seg selv og andre i fare på fjelltoppene rundt om i Norge.

- Jeg vet at mange som ferdes i bratt terreng ikke vet nok om vurdering av skred og redningsutstyr, sier Einang.

Grunn til bekymring

Ola Einang

Ola Einang holder jevnlig skredkurs for skikjørere.

Foto: Elin Dahle / NRK

Forsker Kalle Kronholm på Norges geotekniske institutt er enig.

- Det er god grunn til å være bekymret. Utstyr og trend er med på å drive folk opp på toppene. Jeg tror mange av de som har begynt å gå toppturer i løpet av de siste årene ikke en gang tenker tanken på at det kan gå skred.

Kronholm er glad for at salget av skredsøkere øker, og sier at alle toppturentusiaster bør skaffe seg både søker, spade og søkestang.

- Skredsøker, spade og stang bør selges i pakker. Uten spade og stang er det nesten ingen vits i å ha søker. Og uten opplæring og øving fungerer ikke redningsutstyret.

  • Snoskred.no legger ut skredvarsler og rapporter fra skred som er gått.

Jevnlig oppfriskning

Både Kronholm og Einang mener alle som går på topptur og beveger seg i bratt terreng må gå på skredkurs og øve seg på kameratredning. Kunnskap om skredvurdering og bruk av redningsutstyr må friskes opp jevnlig.

De understreker at det viktigste er å tilegne seg kunnskap om snøen og terrenget slik at man unngår å havne i skred. Men hvis ulykken først er ute er det helt avgjørende å kunne håndtere redningsutstyret.

Må gå på automatikk

Tiden går fort når et skred er gått, og sannsynligheten for å overleve under snøen minsker betraktelig etter 15 minutter. Da gjelder det å ha venner som vet hva de skal gjøre på kort tid.

- Når du står midt oppi et skred og ser at kompisen din er under snøen, er det ikke tid til å lure på hva du skal gjøre og hvordan skredsøkeren din virker. Dette må gå på automatikk, sier Einang.

LES OGSÅ:

Slik unngår du skredfaren

TIPS FRA EKSPERTENE:

  • Først og fremst; gå skredkurs. Lær deg å vurdere snø og terreng. Fjellsider som er 30 grader eller brattere er i prinsippet skredfarlige.
  • Ha alltid spade, søker og søkestang med deg på tur.
  • Det finnes flere typer skredsøkere med ulike funksjoner (se egen test). Lær deg den du har selv og konsentrer deg om å bli flink å håndtere den.
  • Tren sammen med vennene dine. Test hverandre på kameratredning og minn hverandre på hva man skal se etter og tenke over på tur.
  • Før dere går på tur, ta alltid en gruppetest, sjekk at alle har utstyret lett tilgjengelig i sekken, at søkerne er på og at de fungerer både i søk og send-modus.

Hvis ulykken er ute

HVIS ULYKKEN ER UTE

  • Vurder sannsynlighet for nye skred. Man skal alltid tenke på egen sikkerhet først og fremst.
  • Skru søkeren på send, hvis du ser klær eller spor etter personer og tror du vet hvor de ligger, løp mot stedet. Hvis det er et stort skred og du er alene må du lete mer systematisk og gå i sikksakk for å få inn signalet best mulig. Det må være maksimum være 20 meter mellom hvert punkt du har vært innom.
  • Når du nærmer deg er det viktig å holde søkeren i samme posisjon horisontalt. Søk systematisk og følg med på skjermen og lyden. Analoge søkere har lyd som øker i styrke når du nærmer deg. Nye digitale viser avstand i antall meter i tillegg til lyd.
  • Når du finner punktet hvor du er nærmest, legg fra deg søkeren der og begynn å søke med søkestangen. Søk systematisk i spiral rundt søkeren. Ved treff setter du fra deg søkestanga på treffstedet og begynner å grave. Grav deg systematisk inn fra siden av personen, i stedet for nedover i snøen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)