Hopp til innhold

Vet du hva disse posene kan brukes til?

Du kan bruke silikagel til å holde fuktighet borte fra både bilen og mobilen. Men de små posene kan også gjøre sølvtøyet penere. Her får du flere tips til hva silikagel kan brukes til.

Silikagel

De små posene med silikagel kan brukes til mer enn å holde fukt borte.

Foto: Camilla Veka/NRK

Silikagel

Inni de hvite posene er det bitte små blanke kuler.

Foto: Camilla Veka/NRK

Den lille hvite posen med silikagel sier «kast meg» og «ikke spis meg». I år finnes det nok mange slike under juletrærne – i lommen på en ny jakke, en veske eller i esken til et par sko. Men de kan brukes til mer enn du tror.

  • Se tipsene lenger ned i saken

Innholdet i posen er silikagel, som ifølge Store norske leksikon er et stoff med stor absorpsjonsevne som brukes til tørking av luft og andre gassarter.

– Silikagel brukes oftest i forbindelse med varer og produkter som sendes over lengre avstander. Fuktig klima i produksjonsland og temperaturforskjeller under transport, gjør at det kan oppstå fukt, sier Monika Lahti, sjefingeniør ved produktseksjonen i Miljødirektoratet, til NRK.no. Hun legger til:

– Innholdet i de små hvite posene vil absorbere fukt, og redusere risikoen for at det dannes mugg på produktene eller at de for eksempel ruster. Vi finner dem typisk i vesker, klær sko og produkter med jern som vi kjøper.

159 mennesker har «spist» det i år

Silikagel skal i første omgang holde fukt borte fra ulike produkter, men det er likevel noen som klarer å få i seg de små kulene. Tall fra Giftinformasjonen viser at hittil i år er det 159 nordmenn som har fått i seg stoffet.

Lise Ringstad

Lise Ringstad ved Giftinformasjonen forteller om mange henvendelser som gjelder silikagel.

Foto: Privat

Siden 2008 har 1438 henvendt seg for informasjon og råd, og den mest utsatte aldersgruppen er barn i alderen syv måneder og fire år.

– Vi får mange henvendelser på silikagel, og senest i går hadde jeg en bekymret mor på tråden, sier Lise Ringstad, seniorrådgiver ved Giftinformasjonen, til NRK.no.

De bitte små blanke kulene er ifølge henne ikke farlig å spise, men teksten «DO NOT EAT» skaper likevel uro hos mange foreldre. Ringstad mener hovedpoenget her er at silikagel ikke er ment å spises – det er ikke mat, men dersom uhellet er ute er det bare å ta det med ro.

– Du trenger ikke gjøre noen ting. Det blir som å spise sand, og i disse tilfellene er det snakk om små mengder som konsumeres. Hvis barn først får tak i silikakulene er det fort gjort å smake, og da er det kjekt å vite at de kommer like enkelt ut igjen, sier hun.

Pass opp for de blå kulene

På nettet florerer det av tips til hva de små, rare posene kan brukes til – særlig på utenlandske nettsteder er forfatterne kreative.

Et av de mange tipsene til gjenbruk av silikagel, er det at man fester en pose i lokket på en krukke med urter eller krydder for å holde det tørt. Atle Wold ved tilsynsavdelingen i Mattilsynet mener dette ikke har noen hensikt.

– Innholdet i disse små posene er som regel silikagel som absorberer fuktighet til en viss grad, men du bør holde det unna maten hvis det ikke er beregnet til mat, sier Wold til NRK.no.

Monika Lahti ved Miljødirektoratet forteller at de små silikakulene i noen tilfeller er blåfarget. Da inneholder de stoffet kobolt, som er miljø og helseskadelig.

– Kulene skifter da farge fra blå til rosa etter hvert som de trekker til seg fuktighet, sier hun til NRK.no.

Men tidligere var det noen lignende poser som også inneholdt antimuggmiddelet dimetylfumarat (DMF), som siden 2009 ikke har vært tillatt å bruke.

– Forbudet kom fordi enkelte fikk kraftige allergiske reaksjoner på hud etter kontakt med stoffet. Det ble funnet blant annet på skinnprodukter som hansker, sko og møbler, men også i tøy som jeans, sier Lahti.

Tips til bruk av silikagel-posene

Desiree Theodorson, Morris

Desiree Theodorson i Morris visste ikke at silikagel-posene hadde mer enn en funksjon.

Foto: Camilla Veka/NRK

Desiree Theodorson jobber i veskebutikken Morris. Hun mener det er bra at silikagel-posene brukes i deres produkter for å holde fukt borte, men innrømmer at hun ikke var klar over at de kunne brukes til mer.

Koffert med silicon gel

Et par poser med silikagel i kofferten kan holde fukt unna tingene dine.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Nettsteder som wonderhowto.com, makelifelovely.com og mnn.com tipser om utallige måter å gjenbruke de små hvite posene med silikagel. Kanskje kan de være nyttige for nettopp deg? Her er et utvalg:

  • Legg noen poser i esken med julepynt – husk at den bare tas frem en gang i året!
  • Er du fristet til å ta et siste bad like før hjemreise fra ferie, men ønsker ikke våte klær i bagasjen? Sleng på en haug med silikagel-poser sammen med de våte klærne i en pose, så vil det absorbere en del av fuktigheten. Jo flere, jo bedre.
  • Putt noen poser i kofferten eller reisevesken når du skal fly. Ofte kan det danne seg fukt i bagasjen som følge av store temperaturendringer under flyreisen.
  • Planlegger du å bruke egne frø til planting i hagen er det viktig at de ved oppbevaring ikke utsettes for mye fukt. Da kan du legge frøene i små konvolutter og ha dem sammen med en silikagel-pose i en lufttett boks.
  • Legg noen poser i treningsbagen og jobbeskoene – de vil forebygge dannelse av illeluktende bakterier.
  • Fuktighet er en av årsakene til at barberblader blir fort sløve eller til og med ruster. Forleng levetiden ved å legge dem i en boks med rundt fire poser silikagel.
  • Fest en pose i lokket på en krukke med krydder eller urter slik at det forblir tørt.
  • Putt en pose i kamerabagen for å beskytte film og utstyr.
  • Legg en pose mellom viktige papirer for å beskytte dem.
  • Legg noen poser sammen med fotografier du vil ta vare på.
  • Legg en pose i verktøykassen – dette kan forhindre rustdannelser.
  • Legg noen poser i sminkepungen eller toalettmappen.
  • Har noen av vinduskarmene dine fuktdannelser kan du legge noen poser der.
  • Ved å legge noen poser sammen med sølvtøyet holder det seg pent lenger.
  • Legg noen poser sammen med klær du har pakket bort for sesongen.
  • Legg posene nederst ved frontruten i bilen for å unngå at den dugger så fort.
  • Hell kulene fra posen over i en skål og drypp noen dråper duftolje eller spray en sprut parfyme på kulene. Slik lager du din egen duftskål du kan dekorere med.
  • Dryss posenes innhold over blomster du vil tørke. Dette gjør at prosessen går raskere.

For ordens skyld: NRK.no har ikke testet at alle tipsene fungerer.

Kan kjøpes på nett

Dersom posene ser ut til å ha mistet sin funksjon kan du ifølge bloggen My Thirty Spot reaktivere eller lade dem ved å «steke» dem i ovnen i en time på 100 grader. Og når du ikke bruker dem i det hele tatt kan det være lurt å oppbevare dem i en lufttett boks for å unngå mest mulig fukt.

Sitter du nå og tenker at «en slik pose skulle jeg hatt – gjerne flere. Men jeg har jo kastet alle jeg har hatt». Fortvil ikke. Posene får du kjøpt i ulike størrelser på nett.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)