Hopp til innhold

Vet du hva Barcode egentlig er?

Det er lite de besøkende på Operataket vet om Barcode, som faktisk ligger rett i nærheten. Dette betyr det nye boligbegrepet.

Bjørvika, Oslo

Såkalte Barcode, eller Operakvarteret i Oslo, er godt synlig fra Operataket. Det arkitektoniske prinsippet forsøker å få bygninger til å minne om et strekkode-design.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I kveldens Solgt-program besøker meglerne blant annet en leilighet i den såkalte Barcode-rekken i Bjørvika i Oslo. Området som også kalles Operakvarteret, ligger mot Oslofjorden med jernbanestasjonen og resten av hovedstaden bak.

NRK Solgt har vært på Operataket og spurt folket hva de vet om Barcode – de fleste er usikre, mens noen assosierer det med en strekkode. For snur man ryggen til fjorden, og retter blikket vestover, ligger det smale høyhus side om side, nettopp som en strekkode.

(Saken fortsetter etter videoen)

Oslos hippeste bydel kalles Barcode, men vet folk egentlig hva det betyr?
℗ 2014 Universal PPM

SE VIDEO: Vet du hva Barcode er? Foto: Marius Kildalsen/NRK Musikk: ℗ 2014 Universal PPM

– Spennende arkitektur

Barcodeprinsippet er et arkitektonisk og byggeteknisk prinsipp som forsøker å lage en eller flere strukturer, oftest bygninger, til å minne om et strekkode-design.

Navnet henspiller på at bygningene på opp til 22 etasjer er lagt tett som lameller av ulik størrelse og bredde, med små mellomrom mellom hvert bygg, og med muligheter for gjennomsyn, ifølge Store norske leksikon.

  • Les mer om Barcodeprinsippet i faktaboksen

Byggestilen gjør at husrekken kan oppfattes som en «mur» fra en rekke steder. Dette har gjort prosjektet kontroversielt.

Ifølge administrerende direktør Paul E. Lødøen i eiendoms- og utviklingsselskapet Oslo S Utvikling (OSU) falt valget på Barcodeprinsippet av helt enkle årsaker.

Paul E. Lødøen, adm. dir. OSU

Paul E. Lødøen er fornøyd med utviklingen av Operakvarteret.

Foto: OSU

– Det var en spennende arkitektur som gir forskjellige bygningskropper både til næring og bolig, sier Lødøen til NRK.no.

Han forteller også at det opprinnelig var planlagt en lukket bebyggelse kalt karré, som etter OSUs mening ville stenge utsynet mellom byen og fjorden.

Priser som på Tjuvholmen

Reaksjonene lot seg ikke vente på seg da førstefødte i «Barcode-byen», PWC- bygget, ble oppført i 2007. Hele 71 prosent av Oslos befolkning var negativ til Barcode i Oslo ifølge en undersøkelse Aftenposten Aften gjennomførte i 2006. «Tanngarden» og «stolpediagrammet» er blant annet av betegnelsene som har blitt brukt for å fortelle noe om holdningene til prosjektet i Bjørvika.

Det var imidlertid kø for boligkjøperne da leilighetene i Bjørvika ble lagt ut for salg, til tross for at prisene nå nærmer seg Tjuvholmen-nivå.

OSU står bak utbyggingen av Operakvarteret som vil bestå av 12 bygg når det står ferdig i 2016. Lødøen mener byggestilen åpner opp mellom byen og sjøen, i motsetning til skeptikernes oppfatning da det hele startet.

– Jeg tror mange misforsto i begynnelsen, og trodde at byggene heller ville tette igjen. En slik byggestil gir, som i ordets betydning, en slags strekkode av slanke bygg med lys og luft mellom. Det har vært viktig for oss å ivareta det åpne slik at man fra mange steder i byen kan se gjennom Barcode, sier han.

Frykter bydød

Det ligger i OSUs planer å gjøre Oslo Barcode til en arena hvor hele befolkningen er invitert. OSU skriver blant annet på Operakvarterets nettsider at hele området ønsker å tilrettelegge for et levende miljø 24 timer i døgnet, syv dager i uken, for alle typer brukere.

(Saken fortsetter etter bildet)

Barcode i Bjørvika

Barcode sett fra Oslo sentralbanestasjon.

Foto: Maria Elsness/NRK

Sivilarkitekt og motstander av Barcode, Arne Sødal, er på sin side ikke like imponert.

– Å bygge høyhus på Barcodetomten er som om alle ståplassene på teater reserveres på første rad, sier Sødal til NRK.no.

Han har ikke tro på at folket vil bli invitert inn i Oslos Barcode, men frykter et utsatt lokalklima, og en tungt trafikkert gate uten oppholdsplasser for folk.

– OSU kan prøve å subsidiere noen trendy butikker og utesteder en stund, men når det tar slutt tror jeg det blir en død bydel etter arbeidstidens slutt, sier han.

Solgt ser du tirsdager på NRK 1, klokken 20.15

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)