Vers om liv

Familien til Per Stavem ble svært overrasket da han mot slutten av livet begynte å skrive dikt. Han deklamerte til dem han møtte på sin veg.

Per Stavem
Foto: Ingrid M. Høie

De ble svært overrasket, familien, da Per Stevem mot slutten av sitt liv begynte å skrive dikt. Den tidligere olympia-deltakeren og overlegen skrev også religiøse dikt som han deklamerte til både kjente og ukjente mennesker.

I løpet av sine siste leveår gav han ut disktsamlingen "Vers om liv i land med lov". Der skriver han blant annet at tvilen kan komme og gå, men at Gud kommer med trøst gjenom sine "dogmeord" når nøden er stor.

Per Stavem har kastet kule og diskos og kjempet tikamp i to olympiader. Han har vært jagerflyger i fem år. I nesten 30 år var han overlege og professor ved Hematologisk seksjon, Medisinsk avdeling A, Rikshospitalet. Hans lekelyst med ord er velkjent for Tidsskriftets lesere. I mange år var han aktiv medarbeider i Språkspalten.

For 40 år siden kom hans doktoravhandling om erytrocytter. Nå kommer hans diktsamling om og med ord. Begge gir liv. De røde blodlegemene bærer oksygen og liv til cellene og organene. Ordene bærer mening og liv til sjelene. Erytrocyttene gjør biologiske prosesser mulige.

Ordene gjør ånd, følelser og verdier mulige. Mange av Per Stavems dikt handler om de nære ting: peisild, sidesprang, heroin og diskosglede i aftensol. Kjærligheten og familien, særlig barnebarna får sin lyriske fortolkning. Livet i eldre år omskapes til rytmer og rim.

Kilde: Tidsskrift for Den norske legeforening.

Fars dikt - Gro Stavem

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.