Vers om liv

Familien til Per Stavem ble svært overrasket da han mot slutten av livet begynte å skrive dikt. Han deklamerte til dem han møtte på sin veg.

Per Stavem
Foto: Ingrid M. Høie

De ble svært overrasket, familien, da Per Stevem mot slutten av sitt liv begynte å skrive dikt. Den tidligere olympia-deltakeren og overlegen skrev også religiøse dikt som han deklamerte til både kjente og ukjente mennesker.

I løpet av sine siste leveår gav han ut disktsamlingen "Vers om liv i land med lov". Der skriver han blant annet at tvilen kan komme og gå, men at Gud kommer med trøst gjenom sine "dogmeord" når nøden er stor.

Per Stavem har kastet kule og diskos og kjempet tikamp i to olympiader. Han har vært jagerflyger i fem år. I nesten 30 år var han overlege og professor ved Hematologisk seksjon, Medisinsk avdeling A, Rikshospitalet. Hans lekelyst med ord er velkjent for Tidsskriftets lesere. I mange år var han aktiv medarbeider i Språkspalten.

For 40 år siden kom hans doktoravhandling om erytrocytter. Nå kommer hans diktsamling om og med ord. Begge gir liv. De røde blodlegemene bærer oksygen og liv til cellene og organene. Ordene bærer mening og liv til sjelene. Erytrocyttene gjør biologiske prosesser mulige.

Ordene gjør ånd, følelser og verdier mulige. Mange av Per Stavems dikt handler om de nære ting: peisild, sidesprang, heroin og diskosglede i aftensol. Kjærligheten og familien, særlig barnebarna får sin lyriske fortolkning. Livet i eldre år omskapes til rytmer og rim.

Kilde: Tidsskrift for Den norske legeforening.

Fars dikt - Gro Stavem

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)