NRK Meny
Normal

Verdens tøffeste løp

Maratonsesongen nærmer seg, men det er få løp som kan måle seg med Marathon des Sables; 250 kilometer over seks dager gjennom Sahara.

Denne uka gjennomføres det som omtales som et av verdens tøffeste løp; Marathon des Sables. Det rundt 250 kilometer lange løpet går over seks dager gjennom Saharaørkenen, og anses for å være både en fysisk og psykisk ekstrem påkjenning.

Blant årets 1024 deltagere finner vi hele fem nordmenn, deriblant den tidligere syklisten Anita Valen de Vries. Når hun og de andre forhåpentligvis går i mål om sju dager, vil de ha gjennomført rundt seks maratondistanser.

Se video fra årets løp:

Marathon des Sables er kanskje verden tøffeste løp. Det skal løpes ca 250km gjennom Sahara ørkenen fordelt på seks etapper. Første etappe var bare 29km og ble vunnet av Mohamad Ahansal (MAR).

Verdens tøffeste løp. Marathon des Sables 2013

Det finnes mange historier fra løpets 28-årige historie, om alt fra tær som må amputeres grunnet et ublidt møte med sand, til store karer som gråter seg i søvn.

To deltagere har sågar måttet bøte med livet. Den mest kjente historien er imidlertid historien om den italienske politimannen Mauro Prosperi.

I 1994 deltok Prosperi i Marathon des Sables. Han hadde tidligere løpt flere ultraløp og deltatt i OL.

Fanget i sandstorm

39-åringen var frisk i starten, og lå på en imponerende 7. plass (av 133 deltagere) da den fjerde etappen starta.

Etter et kort stopp, for å få seg litt vann og plastre en vond fot, havnet han imidlertid midt i en sandstorm, noe som i Sahara kan være en temmelig alvorlig affære, all den tid sanden trenger seg inn overalt. Sandstormen gjorde det tilnærma umulig for Prosperi å se hvor han var.

Regelen i løpet er klar, havner du i en sandstorm – stopp der du er og vent på assistanse. Prosperi var imidlertid redd for å tape terreng til sine konkurrenter, og bandt et spesialtørkle rundt hodet og fortsatte. Kort tid etter ble han imidlertid tvunget til å søke ly ved en busk til vinden løyet.

Da var det gått seks timer, og løypa var ikke lenger synlig. Prosperi skjøt opp et nødbluss, men han var kommet for langt bort fra løypa til at noen så det. Nå var han overlatt til seg selv i et ørkenområde på over 9 millioner kvadratmeter.

Dagen etter så han et militærhelikopter i lufta, men piloten fikk ikke øye på ham. I den intense varmen søkte han skygge på dagtid, mens han vandret på morgenen og kvelden. Han sugde væske fra våtservietter og urinerte på flaske, i tilfelle han skulle måtte drikke det.

Forsøkte selvmord

Etter hvert kom han over et fraflytta religiøst bygg, der han søkte tilflukt og fortærte de to forhenværende beboerne; to flaggermus.

Prosperi var likevel tappet for energi, og i den tro at enden var nær forsøkte han å ta sitt eget liv med en liten kniv han hadde i sekken. Men hans dehydrerte kropp sørget for at det tykke blodet ikke ville koagulere, og det mislykkede selvmordsforsøket ga Prosperi ny tro på at han kunne klare seg.

I fem dager vandret han videre, drakk urin, dugg fra blader om morgenen og spiste slanger, øgler og annet ørkenen hadde å tilby. På natta gravde han seg ned i sanden for ikke å fryse.

Funnet etter ni dager

Utrolige ni dager etter at han hadde forvillet seg fra løypa, møtte han en gruppe nomader.

Prosperi befant seg da i Algerie, over 200 kilometer unna løypa i Marokko. Han var blitt 14 kilo lettere, og hans overlevelse ble betegna som mirakuløs i italienske medier, da han etter hvert kom seg hjem.

– Jeg vet ikke hvordan jeg fikk styrken til å fortsette. Jeg var tom for vann og kroppen min var tom for væske. Jeg hadde knapt noe energi i kroppen, og jeg var sikker på at døden var nær. Men jo vanskeligere situasjonen ble, jo sterkere følte jeg meg innvendig, uttalte Prosperi seinere.

Prosperi fikk varige leverskader, og brukte over ett år på å komme seg, men har seinere deltatt flere ganger i Marathon des Sables.

Årets løp avsluttes til helgen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.