NRK Meny
Normal

Verdens snåleste museer

Har du ferie til gode? Hvorfor ikke ta det utvidede kulturbegrep på alvor og besøke ett av verdens virkelig merkelige museer? Her er noen av dem.

Toalettmuseet i New Delhi
Foto: RAVEENDRAN / AFP

Toalettmuseet

Det internasjonale toalettmuseet i den indiske hovedstaden New Delhi gir et uvanlig innblikk i sanitærforholdenes historie verden over. Foruten et pedagogisk perspektiv med tanke på å forhindre sykdom ved å forbedre dårlige hygieniske forhold i fattige land, har museet ambisjoner om å bidra til at produsenter av toaletter, utstyr og tilbehør kan lage enda bedre produkter. Her kan du beskue alt fra førviktorianske nattpotter til ultramoderne vannbesparende mikrobølgetoaletter. Også nordmenn har bidratt til den store samlingen doer med tilhør.

Pølsemuseet

Bratwurst
Foto: Illustrasjonsfoto/Ron Hudson

Bratwurstmuseet i Holzhausen er Tysklands første i sitt slag. Det du ikke måtte kunne om kunsten å lage slike pølser og om maskinene som benyttes, får du vite her. Bratwurstens over 500 gamle historie vies også bred oppmerksomhet. Blir du sulten, vanker det sikkert en smaksprøve eller to også. Museet holder til i nærheten av Erfurt, hovedstad i delstaten Thüringen.

Sennepsmuseet

Trodde du sennep stort sett finnes i de fire – fem variantene du er vant til fra butikkhylla? Tro om igjen. Sennepsmuseet i Wisconsin stiller ut 4800 sorter med tilhørende emballasje fra 60 land og samtlige amerikanske delstater. Ny og gammel reklame for den populære smakstilsetningen hører også med. Og du kan selvsagt velge og vrake i en velutstyrt museumsbutikk.

Kakerlakkenes Hall of Fame

Kakerlakker
Foto: AP / AP

Den amerikanske skadedyreksperten og småkrypentusiasten Michael Bohdan har innredet et kakerlakkmuseum i lokalene sine i Texas. Her får du nærkontakt med mengder av de lekre / ekle (stryk det som ikke passer) insektene, både døde og levende. Kunstverk hører også med, ett av de mer populære er en kakerlakk iført hvit minkkåpe ved tastaturet på et minipiano. Kunstneren, en 85 år gammel dame fra Fort Worth, har gitt verket sitt navnet Liberoachi. Museet finner du i småbyen Piano, Texas.

Torturmuseet

Med hovedvekt på grusomme tortur- og henrettelsesmetoder i middelalderen gir torturmuseet i Amsterdam et skremmende innblikk i menneskehetens skyggesider. De fleste varianter av kjente og mer overraskende instrumenter for pining og plaging er utstilt her. Tankevekkende og lærerikt, men lettskremte bør kanskje holde seg langt unna!

Matboksmuseet

Matboks
Foto: matka_Wariatka

Verdens største samling av matbokser befinner seg i Columbus i den amerikanske delstaten Georgia. Museet er bare fire år gammelt, men inneholder allerede mer enn tusen matbokser og matchende tilbehør som kjølebager og termoser. Her kan man beskue alt fra gamle metallbokser til skolebarnas moderne plastvarianter.

Kloakkmuseet

Fram til 1970-tallet kunne turister reise gjennom det gamle underjordiske kloakksystemet i Paris med kjerre og båt. Siden den gang har kloakkmuseet gitt et enda bedre innblikk i hvordan storbyen har kvittet seg med sine etterlatenskaper gjennom 700 år, og hvordan det hele ordnes i dag. Som turistattraksjon ikke helt på høyde med Eiffeltårnet og Mona Lisa, og en ikke helt luktfri opplevelse, men likevel med et jevnlig sig av besøkende. Stengt torsdager og fredager.

Hårmuseet

Mer enn 16.000 mennesker har til nå donert lokker og strå til det tyrkiske hårmuseet , som ifølge Guinness Rekordbok er verdens mest omfattende i sitt slag. Museet holder til i en grotte i byen Avanos, og er blitt verdensberømt etter at det åpnet for 30 år siden. Alle besøkende kan bidra med en liten lokk, om de vil, med informasjon om hvor bidragsyteren kommer fra.

Gressklippermuseet

Illustrasjonsfoto
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Hvis gressklipping er din favorittsyssel sommerstid, er denne engelske samlingen verdt et besøk. Ikke bare kan du beskue klassiske og moderne gressklippere samt utgaver som har vært brukt i hurtigklippkonkurranser. Du kan også få restaurert den gamle klipperen din, og du kan beundre verdens største samling leketøysklippere. Stedet er Southport i Lancashire.

Kranvannmuseet

I 90 år har innbyggere i den kinesiske hovedstaden hatt vann i springen. Kranvannmuseet gir et innblikk i den krevende utfordringen de første ingeniørene hadde, og en oversikt over hvilke krav som stilles til vår tids teknologi på området. Museet holder til på samme sted som det første drikkevannsanlegg i Beijing.

Piggtrådmuseet

Piggtråd
Foto: sascha burkard

Omlag 2000 varianter av piggtråd helt tilbake fra 1800-tallet står i sentrum for denne samlingen i La Crosse i Kansas. Fra piggtråden ble funnet opp i 1874 tok det ikke lang tid før det hele var blitt en milliardindustri. Oppfinnelsen som temmet Vesten, ble den kalt på folkemunne. Først med kvegdrift og jordbruk som målgruppe, men etter hvert kom også den militære bruken av piggtråd. Hele historien får du på dette ganske så spesielle museet.


Kjendisundertøymuseet

Visste du at Belgias finansminister bruker blå- og hvitstripede boxershorts? Den nye severdigheten i Brussel er Musee du Slip, som i en kunstnerisk ramme stiller ut kjendisers undertøy. Artisten og rabulisten Jan Bucquoy åpnet i sommer sitt nye underbuksemuseum, og ble da blant annet hyppig sitert for påstanden om at det aldri ville blitt krig om noen hadde avbildet Hitler i underbuksene. Størst oppmerksomhet så langt har et portrett av Nicholas Sarkozy fått, der den franske presidenten framstilles som en utgave av Napoleon med en stripete underbukse på hodet.


Atombombe-museet

Under den kalde krigen på 1960- og 70-tallet var amerikanerne konstant parat til et kjernefysisk angrep på fienden. 54 steder i USA sto Titan-raketter klare til å sende ut sin dødbringende last fra underjordiske siloer. I dag er én av siloene forvandlet til et museum som gir et sjeldent innblitt i hvordan det hele tok seg ut fra innsiden. Du kan til og med trykke på den røde knappen som i sin tid ville ha utløst ragnarokk! Museet i Sahuarita i Arizona rommer også mye annen historie om den kalde krigen som sådan.


Museet for hermetisk skinke

Hermetisk Spam
Foto: DAVID MCNEW / AFP

Blant alle verdens underlige museer og samlinger finnes det selvsagt ett for hermetisk skinke også. Nærmere bestemt Spam-museet i Minnesota som har spesialisert seg på den populære amerikansk/australske varianten av krydret skinke på boks, i form av en slags corned beef med merkenavnet Spam. Museet rommer produktets historie fra starten i 1937, muligheter til å lage din egen skinkeboks – og selvsagt smaksprøver i all varianter. Spam-skinka spilte en ikke ubetydelig rolle som næringsmiddel for amerikanske soldater under andre verdenskrig. Den gang var boksene populære også i Storbritannia, som fikk store forsyninger av Spam-kjøtt fra USA.

Blyantmuseet

Hvordan oppsto den første blyanten? Svaret får du i det britiske blyantmuseet i Keswick i Cumbria. Her kan du blant annet vandre gjennom en kopi av en grafittgruve og lære om utvinning av blyantens viktigste mineral. I den store tegneavdelingen kan barn og voksne boltre seg med blyanter og få kreative tips av eksperter. Museets stolthet er verdens største fargeblyant (7,91 meter lang, 446,3 kilo tung) som hvert år beskues av mer enn 80.000 besøkende fra alle verdenshjørner.

Pez-museet

Pez-dispenser
Foto: HO / AFP

I 14 år har dette museet samlet det meste som er verdt å vise fram fra sukkertøyet Pez’ kulørte verden. Det verdensberømte slikkeriet så dagens lys i Østerrike for 82 år siden, men først etter at de velkjente dispenserne ble introdusert i 1950 ble søtsakene en verdenssuksess. Pez er en forkortelse for det tyske ordet for peppermynte (PfeffErminZ). Sukkertøyet ble opprinnelig brukt som hjelpemiddel for folk som ville slutte å røyke, men i dag er det barnas favoritt. I 2004 ble museet utvidet med en egen avdeling for klassiske leketøy . Stedet er Burlingame i California.

Nesten ingen grenser

Det er nettstedet ABC News som har satt sammen denne helt spesielle oversikten over noen av de mest forunderlige men like fullt interessante samlingene av gjenstander for spesielt interesserte. Men museumsverdenen er enda mer allsidig enn som så.

Penismuseet i Reykjavik

Fra penismuseet i Reykjavik.

Foto: Elín Eydís Friðriksdóttir

Reykjavik har for eksempel sitt penismuseum , mens Washington bidrar med et menstruasjons- og tampongmuseum . Vitenskapsmuseet i Minnesota rommer blant annet en samling tvilsomt og meningsløst medisinsk utstyr . Og verdens eneste lightermuseum (i Guthrie, Oklahoma) stiller ut nesten 20.000 tennere og annet fyrtøy fra ny og gammel tid.

Har du besøkt andre forunderlige museer og samlinger? Fortell gjerne om dem i kommentarfeltet under.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.