NRK Meny
Normal

Verdens håndvaskdag

Og her er 3 gode grunner til å vaske seg!

Håndvask
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

1. Omgangssyke er fælt!

Den beste måten å unngå den "uunngåelige" omgangssyken, er å vaske hendene.

  • Vask hendene etter toalettbesøk
  • Vask hendene før du lager mat
  • Vask hendene når du har håndhilst
  • Vask hendene før du spiser
  • Er det noen hjemme som har omgangssyke, gi dem eget håndkle!

Men hvor grundig må man egentlig vaske seg? Elever ved Slettebakk skole i Bergen fikk seg noen ekle overraskelser da de testet dette på Haukeland universitetssykehus. Om ekle gule rundinger og håndvask

2. Forkjølelse igjen og igjen

Voksne nordmenn har 2-4 forkjølelser i året i gjennomsnitt. Noen er knapt ferdig med en runde før den neste er i gang. Det handler selvfølgelig litt om immunforsvar ( maten som holder deg frisk ) og hvor mye kontakt man har med mulige smittekilder, men håndvask er et uovertruffent forebyggende tiltak. Veien utenom forkjølelsen

  • Tips: Ha en liten flaske håndsprit i veska, og bruk den i sammenhenger hvor du har hilst på mange folk eller før du skal spise på restaurant.

3. Spis deg frisk, ikke syk!

Så mye som 20 prosent av sykefraværet skyldes matsmitte. Det vil si at vi får i oss bakterier via maten som gjør oss syke. I tillegg kommer all magesjauen som ikke er alvorlig nok til at man blir hjemme fra jobb. Blir du syk av hjemmet ditt?

Går du på do, dropper håndvasken og setter i gang med middagssalaten, utsetter du hele familien for matforgiftning.

Ta testen: Hvor helsefarlig er ditt hjem?

  • Vask alltid hendene når du har tatt i rått kjøtt eller kylling.
  • Vær ekstra omhyggelig med håndvask før matlaging hvis du har diaré eller omgangssyke. Bruk gjerne håndsprit!
Video nsps_upload_2008_10_15_10_40_42_98.jpg

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.