Hopp til innhold

Lenge siden du var forelsket?

Verbena er en kjent og kjær plante for mange hageglade. Men visste du at den har vært brukt som tryllemiddel for å bli forelsket?

Verbena

HAGEVERBENA: Finnes også i fargene rød, blå, rosa, aprikos og flere nyanser i hvitt.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Historien om tryllemiddelet kommer fra Frankrike, og knytter seg til en av artene som hører til i jernurtfamilien .

Slik blir du forelsket

Har du lyst til å bli forelsket er rådet å gjøre følgende:

  • Knip av litt jernurt, og knus den deretter
  • Bruk din venstre hånd, og gni urten inn i hælen
  • Med den samme hånda skal du gjøre korsets tegn, først på din egen panne, og deretter på kvinnens mens du sier: «Måtte din attrå forøke min slik som Josefs ble av Maria». (Kilde: Berit Dahl Soltvedt: Maria vandrer over bergene.)

Det finnes mange arter av verbena som alle hører til i jernurtfamilien. Nedenfor kan du lese om noen av dem:

Kjempeverbena

Eller Verbena Bonariensis. Planten kommer opprinnelig fra Argentina, og sørlige Brasil. Den kan bli opp mot 1,5 meter høy, og har en blålilla farge.

Den liker seg på en solrik plass som er skjermet for vind, men tolererer også litt skygge.

Den vil helst ha næringsrik og veldrenert jord. Planten har kraftige stengler som ikke trenger støtte.

Den blomstrer med små blomster som sitter sammen i klaser. Det er lurt å knipe skuddene litt tilbake på våren for å få planten tettere og frodigere. Du kan nyte blomstringen fra juni og helt til frosten kommer.

Kjempeverbena er egentlig en flerårig plante, men dyrkes her som ettårig. Den frør seg villig, så mest sannsynlig vil man året etter ha gratis planter.

Hengeverbena

Eller Verbena Elegans. Denne arten stammer fra Texas og det sørlige Mexico.

Hengeverbena er fin å bruke i potter og ampler, fordi den har grener som henger ned. Fargen er mørk rosa, og den blomstrer fra juni og til frosten kommer.

Planten vokser kraftig, og tåler regn og kulde godt. Den trives i sol/halvskygge, og vil ha veldrenert og næringsrik jord. Planten dyrkes som ettårig.

Hageverbena

Eller Verbena Hybrida. Som navnet tilsier er dette en hybrid som stammer fra flere sørafrikanske arter.

Verbena

POPULÆR HAGEPLANTE: Hageverbena er fin som kantplante, men kan brukes både i bed, balkongkasser og krukker.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Den blir 20 til 40 cm høy, blomstrer likt som andre typer verbena. Det er en populær hageplante som finnes i rød, rosa, fiolett og mange nyanser hvitt.

Hageverbena er ettårig, men for at den skal blomstre gjennom hele sommeren er det viktig å fjerne de visne blomstene. Bruk en saks og klipp av 1/4 av stengelen som har blomstret av.

Hageverbena er fin som kantplante, men kan brukes både i bed, balkongkasser og krukker.

Nett-tv: Balkongkasse bli ny!

Planten må vannes regelmessig. Den liker mold og næringsrik jord, og vil helst ha en solrik og lun plass. Den kan stå i lett skygge, men blir det for vått og skyggefullt har den lett for å få meldugg.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)