Vennene dine gjør deg tykk

Har du en god venn med noen kilo for mye, er sjansen stor for at også du vil komme til å ese ut. Og sammen legger hele den norske befolkningen på seg.

Overweight Woman Relaxing On Sofa

Vekten din påvirkes av menneskene rundt deg.

Foto: Colourbox

Lise von Krogh

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh.

Foto: Solveig Husøy / NRK

Det er åpenbart ikke uten betydning hvordan omgangskretsen ser ut, ifølge Daily Mail.

En undersøkelse foretatt av forskerne Nicholas Christakis og James Fowler fra Massachusetts viser at i vennskap der én er tykk og en annen tynn, har den tynne personen tendens til å legge på seg med opp til 57 prosent over lenger tid.

Forskerne har over en periode på 32 år kartlagt vekten og nettverket til over 12000 personer.

Les også: Slik går du to buksestørrelser ned på fire uker

Les også: Fedme truer folkehelsa

Også ektefeller påvirker hverandre

Forskerne fant ikke samme effekt hos naboer og andre som ses ofte, men både ektefeller og annen familie påvirker visstnok ens vekt, riktignok ikke i like stor grad som venner.

Den fysiske avstanden, det vil si hvor du bor i forhold til vennene, har ingen betydning. Det er den sosiale avstand som betyr noe.

- Dette styrker vår teori om at sammenkoblede mennesker også har sammenkoblet helse, sier Nicholas Christakis til Daily Mail.

Forskerne spekulerer i om dette er en faktor som kan bidra til fedmeepidemien.

Les mer om studien på hjemmesidene til Harvard University.

Les også: Barna legger på seg hos mormor

Den norske normalvekten øker

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh kjenner ikke til at liknende undersøkelser er gjort i Norge, men ernæringsfysiolog Lise von Krogh i bramat.no forteller at den norske gjennomsnittsvekten har gått opp i takt med vårt indre bilde av hva som er normal kroppsvekt.

- Mange rundt deg har litt ekstra rundt livet, og da blir det på en måte greit at du også har det, sier von Krogh til NRK.no.

- Du speiler deg i de du føler at du har noe til felles med – og så påvirkes kanskje du også.

- Du har et ideal som går ut på å være tynn, men har du venner som er tykkere, så er det mer sosialt akseptert at også du er det. Du opplever ikke det samme sosiale presset, som du hadde gjort om alle rundt deg var syltynne.

Les også: Fedme gjør kvinner mandig

Slanker seg sammen

Også tynne mennesker kan ha en liknende effekt på menneskene rundt seg, ifølge undersøkelsen.

- På samme måte som man vil kunne legge på seg under påvirkning av venner, vil også vennskap kunne virke slankende. Dersom en person slanker seg, er det stor sannsynlighet for at også menneskene rundt vil gå ned i vekt, sier Christakis.

Ifølge undersøkelsen har man forøvrig i utgangspunktet en tendens til å finne venner som er noenlunde like en selv i vekt. Både tykke og tynne mennesker synes å holde sammen.

- Folk med noenlunde samme sosioøkonomiske status har også liknende kosthold og livsstil, antyder Lise von Krogh.

- Og det ligger i kortene at man har liknende livsstilsmønster som de man er mye sammen med.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.