Velger bort downs-barn

Antall aborter grunnet Downs syndrom øker her i landet. Åtte av ti par velger abort når de får vite at barnet de venter har syndromet.

Illustrasjonsfoto ultralyd
Foto: Razvan Radu-RazvanPhotography

Tre ganger så mange fostere med Downs ble abortert bort i 2005, sammenlignet med 1999, skriver VG.

Nå vil fagfolk innføre ultralyd for alle gravide i 12. svangerskapsuke. Målet er å oppdage flere barn med kromosomfeil.

En slik undersøkelse blir allerede gjort i Danmark. Der er antallet barn som fødes med dette syndromet halvert på tre år.

- Av dem som blir screenet vil vi kunne oppdage 90 prosent av alle med Downs syndrom, sier Kjell Åsmund Salvesen, professor i fødselshjelp ved St. Olavs Hospital i Trondheim til avisa.

Styreleder i foreldreorganisasjonen Ups and Downs i Oslo,  Lars Erik Brustad, reagerer sterkt på forslaget, og mener samfunnet også har behov for dem som er annerledes.

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.