Slik lager du det perfekte pepperkakehuset

Pepperkakehus har virkelig vært i vinden denne uken. Er du en av dem som ikke har sendt byggverket ditt til Bergen, kan du her få nyttige tips til fremtidige byggeplaner.

Pepperkakehus, Drammen
Foto: Mari Hvamb / NRK

For alle som ikke er utdannet ingeniører, og har prøvd å sette sammen et pepperkakehus en eller annen gang, vet at det ikke er gjort på fem minutter.

Melisen er ikke stiv nok, knekken er for varm, og den ene langsiden ryker gjerne på midten. Det er mye som kan, og gjerne går galt, når ufaglærte setter i gang med husbygging på egen hånd.

Les også: Pepperkakehus raste i jordskjelv

Alvorlige feil

Det kan også SINTEF Byggforsk skrive under på. Etter en noe uhøytidelig undersøkelse, har de kommet frem til at syv av ti pepperkakehus hvert år bygges med alvorlige feil og mangler.

– Når årsproduksjonen i norsk bakevirksomhet nå er på godt over 200.000 hus, indikerer funnene at næringen har enorme muligheter for forbedring og kostnadsbesparelse, sier forskningssjef Kim Robert Lisø i SINTEF til instituttets hjemmeside.

Han forteller at dårlig planlegging og hastverksarbeid er blant de vanligste årsakene til feil som melis- og vannskader eller sammenraste bygninger. Derfor har SINTEF nå laget en egen anvisning til hjelp for familier med pepperkakehusprosjekt av forskjellig vanskelighetsgrad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pepperkakehus - slottet i Oslo

Slottet i Oslo kan jo være em utfordring å bryne seg på?

Foto: Marit Andersen, Elverum

Samler på pynt

En som ikke har like store problemer med pepperkakehusene sine, er MGP-general Per Sundnes. På «Nitimen» i går fortalte han at han hvert år arrangerer et pepperkakehusverksted for alle sine ugifte, single venninner.

Lyd: Hør hele intervjuet med Per Sundes i Nitimen her

– En tradisjon fra 1600-tallet gikk ut på at ugifte kvinner spiste en pepperkakemann for å øke sjansene for å møte en mann. Mine venninner har jo ingen anelse om at pepperkakehusene vi bygger symboliserer huset de skal bygge med sin fremtidige mann, avslører Sundnes.

Han kjøper inn pynt hele året for å være sikker på å fylle husene med mest mulig eksotisk godteri.

Les også: Montér pepperkakehuset med karameller

Pepperkakeby 2009 pynter

'Mye pynt' er rådet fra Per Sundnes.

Foto: NRK

– Huset skal være heldekket med godteri, det skal ikke være mulig å se pepperkakedeigen under det. Et pepperkakehus være glorete, det nytter ikke å løpe på butikken og kjøpe en pose nonstop samme dag, mener MGP-programlederen.

Gratis plantegninger

Margit Ruud, Snøhetta

Margit Ruud i Snøhetta viste i fjor hvordan Operaen kan se ut i pepperkakeversjon.

Foto: Erik Berg / Den norske Opera & Ballett

For de som ønsker å heve listen fra det standardiserte, rektangulære huset med eller uten pipe, finnes det flere andre bygninger å bryne seg på – blant annet Operaen. Pepperkakeversjonen av 4 milliardersbygget ble lansert før jul i fjor, naturligvis med Snøhettas plantegninger tilgjengelig.

Les også: Bygg din egen opera

Høydepunktet?

Er du derimot helt overbevist om at du mangler alt av husmor-, baker- eller ingeniørgener, er det ikke noe i veien for å bare legge turen til nærmeste pepperkakeby i stedet, og heller nyte synet av andres slit og (muligens) frustrasjon.

Les også: - Våre bygg er trygge

På den annen side går du også glipp av det aller morsomste – når pepperkakehuset skal rives igjen på nyttårsaften, og bygningsdelene fortæres.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva er ditt beste tips for å lykkes med pepperkakehus-monteringen? og hvor kan man få ideer til mer utradisjonelle pepperkakebygg?

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)