Veggedyr kan følge med brukte møbler

Gamle møbler er et yndet sted for ekle veggedyr. Fretex måtte nylig betale for sanering og overnatting for kunde som kjøpte møbler med slike småkryp.

Veggedyr i møbler

Veggedyr kan bli med i møbler som du kjøper på loppemarkeder. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Maria Elsness/Anticimex / NRK

Mange velger å kjøpe brukte møbler på nettet, i gjenbruksbutikker eller på loppemarkeder. De færreste er oppmerksomme på at disse møblene kan være bosted for veggedyr.

Stein Norstein i Anticimex

– Plassèr møblene på et fryselager før du tar dem med hjem. Da er du sikker på at du har tatt livet av alle småkryp, sier Stein Norstein i Anticimex.

Foto: Anticimex

– Det er ikke det at småkrypene liker seg spesielt i brukte møbler, men det kan ha vært et angrep av dem der møblene kommer fra, sier Stein Norstein, skadesjef i Anticimex til NRK.no.

Han forteller at det er vanskelig å oppdage disse krypene når du skal kjøpe møbler. Veggedyrene gjemmer seg i sprekker på senger, sofaer, bord og kommoder. De kryper ikke frem før de lukter at noen sover i nærheten.

– Det eneste synlige er små svarte avføringsprikker, men det kan også forveksles med andre flekker, sier Norstein.

Veggedyr i møbler fra Fretex

Fretex selger mange brukte møbler, og dermed er risikoen for veggedyr til stede, ifølge Trine Gjermundbo, kommunikasjonssjef i Fretex Norge AS.

Trine Gjermundbo, kommunikasjonssjef i Fretex Norge AS

– Vi har strenge rutiner når vi sjekker møbler som skal selges, sier Trine Gjermundbo, kommunikasjonssjef i Fretex Norge AS.

Foto: Fretex

– Fretex har gode rutiner for å sjekke varer som kommer inn, også med hensyn til skadedyr på møblene. Dersom det er mistanke om slike skader, blir møblene sendt direkte til energigjenvinning, sier hun til NRK.no.

Vi har til tross for denne praksisen hatt et tilfelle av veggedyr som dessverre ikke ble oppdaget i vår interne kontroll. En kunde hadde kjøpt flere møbler hos oss, og tok kontakt fordi han hadde oppdaget veggedyr, forklarer Gjermundbo.

Hun forteller at Fretex umiddelbart leide inn et skadedyrfirma som behandlet leiligheten mot veggedyrene for å bli kvitt dem.

Kunden fikk dekket overnatting av Fretex mens dette arbeidet pågikk, og vi beklager selvfølgelig ulempen dette har medført for vedkommende, sier kommunikasjonssjefen i Fretex.

Registrerer pusten din

Avføring fra veggedyr

Du kan se etter avføring fra veggedyr når du kjøper brukte møbler.

Foto: NRK

Disse småkrypene er lært opp til hvordan de skal finne blod.

Har de for eksempel gjemt seg i en sprekk i nattbordet på soverommet ditt, kan de merke at du ligger og puster om natten. Da finner de raskt frem til deg, og forsyner seg med litt blod, opplyser Stein Norstein i Anticimex.

Han forteller at du heller ikke skal være trygg om det står en sofa med veggedyr i naborommet.

– Selv om det er bitte små kryp, kan de bevege seg mange meter, og det er derfor ingen problem for dem å finne deg, sier Norstein.

Erstatningsansvarlig

Lars Bøgel, tekniker ved skadedyrfirmaet Rentokil i København, forteller at folk har solgt senger som er infisert med veggedyr.

Vi pleier å komme veggedyrene til livs ved to behandlinger, men noen ganger er senger så infiserte at vi må be kundene om å kaste dem, sier Bøgel til den danske avisen Politiken.

Han har opplevd at folk har solgt sengene han har bedt dem om å kaste.

Anticimex i Norge har flere ganger registert at infiserte senger som er kastet i containere, er hentet opp av andre.

– Derfor oppfordrer vi folk om å slå i stykker møblene før de kaster dem i containere. Da hindrer de at andre får med seg de ekle krypene hjem, sier Stein Norstein i Anticimex.

Han mener at det er alvorlig dersom folk selger møbler fra hus de vet er infisert med veggedyr.

Linda Engen, produktsjef i Gjensidige Forsikring

– Dersom du kjøper møbler på loppemarked og oppdager veggedyr, må du ta kostnaden med å få fjernet dem selv, sier Linda Engen i Gjensidige Forsikring.

Foto: Bjarne Rysstad / Gjensidige Forsikring

– Disse småkrypene sprer seg raskt. Hvis du ikke har fått behandlet huset mot dem, bør du vite at det er en stor risiko for at småkrypene befinner seg i møblene og blir med til de nye eierne, understreker han.

Jeg mener at du da er erstatningsansvarlig hvis det viser seg at møblene du solgte er kilden til spredning av veggedyr hos de nye eierne, sier han.

Kan være uaktsomt

– Selges møblene uten informasjon om risikoen, og selger vet at det har vært utbrudd av veggedyr, vil det kunne regnes som uaktsomt, sier Linda Engen, produktsjef Bolig og Fritid i Gjensidige Forsikring til NRK.no.

Hun presiserer at du må dekke regningen for bruk av skadedyrfirma om de nye eierne av møblene får invasjon av veggedyr.

Jon Berge, kommunikasjonsdirektør i forsikringsselskapet IF

– Veggedyr har blitt et så stort problem at det nå er inkludert i den vanlige husforsikringen, sier Jon Berge, kommunikasjonsdirektør i forsikringsselskapet IF.

Foto: IF Skadeforsikring/Kilian Munch

Skjer salget på et loppemarked, er det derimot ikke mulig å plassere ansvaret til rett person. I slike tilfeller må kundene ta kostnaden selv, informerer Linda Engen.

Det samme praktiseres hos forsikringsselskapet IF

Det stiller seg selvfølgelig annerledes dersom huset er behandlet mot veggedyr før du selger møbler, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i forsikringsselskapet IF til NRK.no.

– Da må du kunne gå ut ifra at veggedyrene er fjernet, og du har dermed handlet i god tro. Du vil dermed ikke være erstatningspliktig, forteller han.

Han sier at det likevel kan være lurt å opplyse selgeren om dette, og legger til at disse småkrypene har blitt et så stort problem at IF har inkludert det i den vanlige husforsikringen.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)