Vegetarianere får mindre kreft

Et kosthold uten kjøtt gir betydelig mindre risiko for kreft, viser en ny og omfattende studie.

Salat

Det er kjent at et høyt inntak av frukt og grønnsaker kan beskytte mot kreft. Men det finnes lite forskning på virkningen av en ren vegetarisk diett.

Nå viser en stor britisk studie at vegetarianere har betydelig lavere risiko for å få kreft totalt sett, melder BBC .

Både veganere, vegetarianere og fiskespisere hadde sjeldnere kreft enn den delen av befolkningen som spiser kjøtt.

Data fra 52.700 kvinner og menn er analysert i studien.

Mer tykktarmkreft

Den positive tendensen for vegetarianere hadde ett overraskende unntak:

Vegetarianere har oftere tykktarmkreft, en kreftform som har blitt koblet til rødt kjøtt i kostholdet.

Tidligere har man antatt at nettopp vegetarianere hadde en lavere risiko for denne typen kreft.

Kjøtteterne i gruppen som ble sammenlignet med vegetarianere i studien, spiste moderate mengder kjøtt. Begge gruppene hadde et ganske likt inntak av frukt og grønt, omtrent på "5 om dagen"-nivå.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.