Vegetarianere får mindre kreft

Et kosthold uten kjøtt gir betydelig mindre risiko for kreft, viser en ny og omfattende studie.

Salat

Det er kjent at et høyt inntak av frukt og grønnsaker kan beskytte mot kreft. Men det finnes lite forskning på virkningen av en ren vegetarisk diett.

Nå viser en stor britisk studie at vegetarianere har betydelig lavere risiko for å få kreft totalt sett, melder BBC .

Både veganere, vegetarianere og fiskespisere hadde sjeldnere kreft enn den delen av befolkningen som spiser kjøtt.

Data fra 52.700 kvinner og menn er analysert i studien.

Mer tykktarmkreft

Den positive tendensen for vegetarianere hadde ett overraskende unntak:

Vegetarianere har oftere tykktarmkreft, en kreftform som har blitt koblet til rødt kjøtt i kostholdet.

Tidligere har man antatt at nettopp vegetarianere hadde en lavere risiko for denne typen kreft.

Kjøtteterne i gruppen som ble sammenlignet med vegetarianere i studien, spiste moderate mengder kjøtt. Begge gruppene hadde et ganske likt inntak av frukt og grønt, omtrent på "5 om dagen"-nivå.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)