Det er kjent at et høyt inntak av frukt og grønnsaker kan beskytte mot kreft. Men det finnes lite forskning på virkningen av en ren vegetarisk diett.
Nå viser en stor britisk studie at vegetarianere har betydelig lavere risiko for å få kreft totalt sett, melder
.Både veganere, vegetarianere og fiskespisere hadde sjeldnere kreft enn den delen av befolkningen som spiser kjøtt.
Data fra 52.700 kvinner og menn er analysert i studien.
- Hvordan er kostholdet ditt? Ta testen her:
Mer tykktarmkreft
Den positive tendensen for vegetarianere hadde ett overraskende unntak:
Vegetarianere har oftere tykktarmkreft, en kreftform som har blitt koblet til rødt kjøtt i kostholdet.
Tidligere har man antatt at nettopp vegetarianere hadde en lavere risiko for denne typen kreft.
Kjøtteterne i gruppen som ble sammenlignet med vegetarianere i studien, spiste moderate mengder kjøtt. Begge gruppene hadde et ganske likt inntak av frukt og grønt, omtrent på "5 om dagen"-nivå.