Hopp til innhold

Vasker du klærne dine feil?

Pulver eller flytende vaskemiddel? 30 eller 40 grader? Og hvordan holder olabuksa best? Å vaske klær er mer enn bare å slenge tøy i maskinen. Her får du noen tips.

Vaske

Klesvask kan være mer komplisert enn mange tror.

Foto: Colourbox

Spørsmålene er mange, og for de fleste av oss er vel tøyvasking mer vane enn forskning.

Men for stipendiat Kirsi Laitala på SIFO, er klesvask faktisk forskning.

Vi starter med vår kjære olabukse. For tar du en kikk på vaskelappene på dine respektive bukser, er det omtrent like mange velmenende råd fra fabrikanten som buksetyper og modeller.

– Det finnes ulike kvaliteter av denim, for eksempel raw denim som mange anbefaler å bruke lenge før vask slik at den ikke mister fargen og «former seg til kroppen», forklarer SIFO-forskeren.

Men for andre kvaliteter er fasiten en annen, mener Laitala.

– Dette er mindre viktig for lysere kvaliteter som allerede er vasket eller slitt på ulike måter under produksjon, sier hun.

Ellers anbefaler eksperten å følge vaskeanvisningen, og ikke vaske unødvendig ofte. Men ikke glem at det er lurt å vrenge buksa før den vaskes.

Sorter tøyet riktig

Olabukser til tørk

Plagg som kan gi fargesmitte bør vaskes med lignende farger. Og det er lurt å vrenge buksene før de vaskes.

Foto: Colourbox

Det finnes ingen fasitsvar på hvordan vi skal sortere tøyet vårt, mener stipendiaten, men:

– Poenget er å få alt rent nok, uten at noe blir ødelagt i vask. Så ull bør vaskes i ullprogram med ullvaskemiddel, og plagg som kan gi fargesmitte bør vaskes med lignende farger.

– Noe fordeling på temperatur er også viktig. Og av miljøhensyn bør vi bruke full kapasitet av maskinen når vi vasker, sier Laitala.

Hun anbefaler også en vask på 60 grader minst en gang i måneden for å unngå at vaskemaskinen begynner å lukte.

Lav temperatur = OK

– I dag har vi vaskemaskiner som ifølge produsentene vasker rent på svært lav temperatur og kort tid. Men blir det rent?

– Vaskemidlene er blitt betydelig bedre den siste tiden, slik at de fungerer bedre også på lavere temperaturer. Dette skyldes i stor grad enzymer i midlene. Derfor vil vask på 30-40 grader ofte fungere bra, spesielt på klær som ikke er veldig skitne, forteller Laitala.

Forskningen hennes har vist at forskjellen mellom 30 og 40 graders vask ikke er stor.

– Og med mer effektive vaskemidler kan resultatet fra 30 graders vask faktisk være renere enn 40 graders vask med et mindre effektivt vaskemiddel.

– Høyere temperatur kan benyttes når tøyet er veldig skittent. For eksempel barnetøy med ulike flekker, eller ved større behov for hygiene når det for eksempel er sykdom i familien.

– Bør vi bruke flytende vaskemiddel eller pulver?

– Flytende løser seg opp litt raskere, så hvis man bruker korte vaskeprogrammer er det en fordel med flytende. Ellers virker det som om pulvermidlene fjerner proteinbasert smuss litt bedre. Men vi har ikke testet alle vaskemidlene, understreker Kirsi Laitala.

– Vi overvasker klærne

– I dag kan de moderne vaskemaskinene vaske rent på 20 grader. Men jeg er opptatt av at folk vasker klærne sine altfor mye, sier Tone Skårdal Tobiasson.

Hun er redaktør og forfatter i Nice Fashion, et fellesskap for fagfolk og forbrukere som ønsker mer bærekraftig utvikling i motebransjen.

I kveldens episode av Forbrukerinspektørene snakker hun om hvordan vi forbrukere bør endre shoppingvanene, handle mindre og ta bedre vare på klærne våre.

Vi nordmenn er i følge Tobiasson for glad i å vaske klær. Hun mener vi overvasker dem.

– Det er mange tekstiler man ikke trenger å vaske, sier hun.

– Vi har en tendens til å bruke ting én gang før vi slenger det i en haug. I stedet for å henge opp klærne, putter vi dem i vasken. Det er ikke godt hverken for miljøet eller klærne.

20 år uten vask

Og for henne er løsningen enkel: – Luft tøyet, oppfordrer hun.

– Ull og modal viskose er tekstiler du egentlig bare trenger å lufte, de er like fine og luktfrie etter at de er luftet.

Hun vet hva hun snakker om. Tobiasson har nemlig en ullbukse som hun har hatt i 20 år uten å vaske.

– Den er helt genial. Det er ull med stretch, og så er den brun så flekker ikke synes. Vi må hele tiden ha en følelse av at ting er rent, men ikke alt er møkkete selv om det ikke lukter vaskemiddel, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)