Varsler storkontroll i helga

Vegvesenet rigger opp til storstilt kontroll over hele landet for å sjekke at alle bruker bilbelter.

Kontroll

Statens vegvesen varsler storstilt bilbeltekontroll over hele landet i helga. Og det er spesielt unge trafikanter som er målgruppen.

Foto: Nils Mehren / NRK

Det lønner seg som regel å bruke bilbelte – og i hvert fall denne helga. Statens Vegvesen er tilstede på veiene i samtlige fylker denne helga for å kreve inn 1500 kroner i bot til dem som blir avslørt i å ikke bruke bilbelte.

De regner med å kontrollere beltebruken i over 50.000 biler mellom fredag og søndag.

– Vi er fleksible, slik at kontrøllerene våre er noen timer på ett sted, før de forflytter seg. Det er fortrinnsvis på kveldstid mellom klokka 19 og 24 at kontrollene vil foregå, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Fredrik Lysebo i Statens Vegvesen Vegdirektoratet.

Vil nå unge bilister

Vegvesenet stopper ikke alle biler, men stiller opp en forpost hvor kontrøllerer speider inn i bilen for å se om sikkerhetsbeltene er på, før de eventuelt vinker deg inn noen hundre meter unna.

Årsaken til at hovedtyngden av storkontrollen er lagt til kveld, er at unge sjåfører og passasjerer er hovedmålet for kampanjen. Dessuten er det i helgene det skjer flest ulykker.

– Menn mellom 18 og 25 år er overrepresentert i trafikkulykker, sier Lysebo.

Tidligere var drosjesjåfører fritatt fra å bruke bilbelte på jobb, men de siste fem årene har de også måttet spenne på seg bilbeltet.

– Vi vet at bruken av bilbelter er mindre blant drosjesjåfører, men har ikke noe spesielt fokus mot dem i denne kontrollen, sier Lysebo.

Positiv utvikling

Sist gang Vegvesenet hadde en lignende storkontroll på seinsommeren i fjor, ble mer enn 74.000 kjøretøy kontrollert over ei uke. Nærmere 1500 gebyrer ble delt ut.

Bilbeltebruken i Norge omtales som jevnt over god, og Lysebo sier at utivklingen har vært positiv. 95 prosent av alle sjåfører bruker bilbelte i trafikken.

Likevel viser ulykkesanalyser at hele 35 prosent av de som blir drept i bilulykker ikke har brukt sikkerhetsbelte. Dette utgjør 30-40 tapte liv årlig.

Fører anmeldes dersom den har med usikrede passasjerer under 15 år. Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er avpasset vekten til barnet. Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen. Reglene gjelder for barn under 36 kilo, og etter dette skal både barn og voksne sikres med bilbelte.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)