NRK Meny
Normal

Vårrydding i bedet

Bare du får ryddet litt, så ser det ofte langt bedre ut i hagen. Nå er det tid for å gi bedet en oppfriskende makeover. Hvis våren har kommet til deg.

Hagetrillebåre
Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Gamle stauder trenger å klippes ned. De stive og døde pinnene står der som rester fra fjorårets vakre minner. Nå ser du sikkert at det begynner å dukke opp nye skudd fra bunnen. Da må det gamle bort. Det lønner seg å la staudene stå med sine gamle kvister og råtne løv over vinteren. Det gir beskyttelse gjennom kulden. Men når sola varmer og et igjen er liv i bakken, da må det gamle vekk. Fram med hagesaksa!

Løv fra i fjor er også god beskyttelse i bedet om vinteren. Men nå begynner det å stange på med spirer under, så da må det forsiktig rakes bort. Jeg bruker helst fingrene til dette. Da er det lettere å unngå skader på sprø blader og spirer. Tulipaner og andre løkvekster har laget seg vei gjennom bladene. Ofte sitter bladet fast rundt de nye tulipanbladene. Plukk det forsiktig bort. Dette kan du legge i komposten. Rak forsiktig rundt og mellom plantene dine.

Bed med krokus

Før. Ganske trist!

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Stikk opp kanten på bedet. Gresset gror i løpet av sommeren inn i bedet. Plantene vokser ut i plenen. Bruk helt en flat spade og stikk den langs hele bedets ytterkant. Ca 10 cm ned i bakken og langs hele kantene. Fjern gress og ugressrøtter langs bedkanten og se hvor rett og fint det blir.

Nå kan du gjødsle. Akkurat når alt spirer, så er det fint å gjødsle. Telen må ha gått, hvis ikke renner bare gjødselet bort. Det finnes mye å velge mellom av gjødsel og folk har ulike erfaringer. Jeg syns det har blitt best de åra jeg har brukt hønsegjødsel og bruker det. Jobb gjerne gjødselet litt ned i jorda. Dette må gjentas senere på året.

Ikke rør!

Bed med krokus

Etter. Betydelig bedre!

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Rosene skal ikke beskjæres før siste frostnatt er over. Busker som skal blomstre på våren må få stå i fred til etter blomstringen. Steinfrukt (morell, kirsebær) skal ikke beskjæres på våren. Det samme gjelder bjerk.

Tips!

Jeg lar de gamle restene av staudene stå helt til jeg ser at det spirer fra bunnen. Da risikerer jeg ikke å tråkke på dem før de syns ordentlig over jorda. Dessuten minner det meg på hvor jeg plantet nye ting i fjor og dermed husker jeg bedre hva jeg har hvor på våren. Det er fort gjort å glemme nye planter.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.