Normal

Vårfiks for sykkelen

Slik setter du sykkelen i stand til sesongstart.

Syklister
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det er definitivt tid for å hente fram sykkelen de fleste steder i landet. Etter en lang vinter i vedskjulet må det litt ekstra stell til.

Olav Berve hos Felgen sykkelreperatør på Sagene har travle dager nå, og har mange gode tips til starten av sykkelsesongen:

Vask

Lag i stand en bøtte med vann og såpe. Zalo eller annet fettløsende middel anbefales. Bruk kost, tannbørste eller grov svamp til vaskingen.

Vask sykkelen fra toppen og nedover til bunnen. Da slipper du å vaske samme plass flere ganger.

Har man lyst på en veldig fin sykkel som går på sitt beste, kan man vaske litt med parafin eller diesel på kjedet og tannhjulene. Det fjerner olje og fett som samles der.

(artikkelen fortsetter nedenfor)

Møkkete sykkelkjede og rent sykkelkjede

Et møkkete kjede kan bli nesten som nytt.

Foto: Knut Almås Anfinset

Dekksjekk

Man burde sjekke om det er nok luft i dekkene på sykkelen. De skal være ganske harde, og skal ikke bule innover når man sitter på sykkelen.

Pump luft til riktig mengde luft er i dekket (det står på hvor mange pund det skal være).

Får man ikke luft inn i dekket kan det være skitt og møkk som sitter inni. Hvis luften lekker ut igjen er det sjanse for hull i slangen, og man må nok bytte dekket, eller lappe.

Husk å holde pumpen rett.

Bremser

Rusten vaier og ikke-rusten vaier til sykkel

Vaieren øverst er rusten, den nederste er rustfri.

Foto: Knut Almås Anfinset

Bremsene er det de fleste feiler på. Vaierne kan bli tunge å presse, og de kan bli rustne.

Sjekk om det er ”hardt” å trykke inn bremsene. Er det veldig tungt, er det lurt å kjøpe ny vaier. Da er det best å kjøpe rustfri. Disse glir bedre, og lever lengre.

Sjekk om bremseklossene treffer felgen riktig (rett på). Det kan være lett å justere. Om bremseklossene er slitt veldig ned, må man bytte bremseklosser.

(artikkelen fortsetter nedenfor)

Bremseklosser til sykkel

Sjekk at bremseklossene treffer rett på felgen. Ikke slik, men slik!

Foto: Knut Almås Anfinset

Gir/kjede

Sjekk at vaieren glir lett og at giret ikke jukser (hopper fram og tilbake).
Gjør kjedet det, må du bytte vaier.

På kjedet er det mange små deler, som man må huske å smøre og vaske godt. Man har ikke på smøring for å hindre rust, men for å hindre slitasje.

Smør godt med sykkelolje. Bruk helst ikke oljer som det står både renser og smører.

Skruer/muttere

  • Kjenn godt om dekkene sitter ordentlig på.
  • Kjenn om styret sitter ordentlig på
  • Sjekk at bremsene ikke er løse


Hvis noe ruster

Hvis kjedet ruster, kan det bli stivt. Det kan føre til at det ryker hvis man tråkker for hardt. Det kan bli vondt!

Skift vaiere om de er rustne. Bruk helst rustfrie vaiere, for de varer lengst.

Hvis noe trengs å byttes ut, kan det skaffes i sykkelforetninger, og de fleste sportsforetninger. Kjøp gjerne deler og gjør jobben selv, men det kan være lurt å ta kontakt med en sykkelforetning eller -reparatør. De kan hjelpe deg med spesielle verktøy som trengs, og gi en god oversikt over hva som trengs å gjøres, så det ikke blir gjort noe unødvendig.

Knut Almås Anfinset har arbeidsuke i NRK.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.