NRK Meny
Normal

Vårblomen kusymre

Denne kystplanten har slektsnamnet Primula vulgaris, som tyder «den fyrste om våren».

Kusymre
Foto: Bokn kommune

Planten vekst mellom Aust-Agder og Sør-Trøndelag, og den er  fylkesblom i Hordaland.  Namnet har den fått fordi den blømer når det er på tide å sleppe kyrne på beite. Den vert også kalt kusømra, gulveis kublom og liblom.

 

Kusymra er det likaste vårteiknet eg veit om. Sjølv om andre kjem tidlegare, er dette sjølve vårblomen. Sikkert fordi kusymra lyste opp i mine barndoms bakkar, og at det berre er på utvalgte stader ved kysten han veks.

Per Jarle Heggdalsvik, NRK-fotograf

Desse blomane filma eg i ei av dei siste snøbygene i fjor, tidleg i april, fortel Per Jarle Heggdalsvik.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.