Vår i vinduskarmen

Det er fremdeles kaldt ute, selv om det går mot lysere tider. Mens vi venter på at vi igjen kan plante ut sommerblomster, kan vi nyte vårlige sommerplanter - inne.

Primula

Primula - nytes i en kort periode.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Her er en oversikt over planter for vinduspost og stuebord. Noen har en kort sesong, mens andre er på sitt aller vakreste nå. Oversikten er laget av Opplysningskontoret for blomster og planter:

Tulipaner og primula

Tulipaner

I alle regnbuens farger...

Foto: OBP

Primula er en typisk sesongplante som må nytes de få ukene den er i handelen. Tulipaner var lenge kun i salg fra jul til påske, mens vi nå kan kjøpe tulipaner allerede fra tidlig på høsten.

Stuetøffel

Stuetøffel selges frem til påske, og finnes i varme farger fra mørkerødt, oransje til gult. Planten kan minne om primula i holdbarhet og stell. Stuetøffel plasseres lyst uten direkte sol, og den tåler ikke å tørke ut. Planten holder seg best ved lav temperatur, men den klarer også normal romtemperatur i noen uker.

Sineraria

Sineraria, eller Stuesenecio, finnes i blått, rødt, rosa og hvitt, og er en sesongplante som kastes når den er avblomstret. Sineraria trives med lys plassering uten direkte sol, og tåler ikke å tørke ut. Gi flytende næring annenhver uke. Holder seg best ved kjølig temperatur, men klarer også normal stuetemperatur.

Engelsk Pelargonium

Engelsk pelargonia

Engelsk pelargonia.

Foto: Tonje Bergh/OBP

Engelsk Pelargonium, eller Stuepelargonium, krever en lys og solrik plassering for å utvikle seg optimalt. Planten er vannkrevende, men den må få tørke opp litt mellom hver vanning. Blir den for tørr, vil knoppene tørke inn og falle av. Trenger lite næringstilførsel om vinteren, men når det blir vår gjødsles planten som normalt. Finnes i fargene hvitt, rosa, rødt eller lilla.

Plant ut: Vi bruker engelsk pelargonium mest som stueplante, men om sommeren kan den plantes ut som hage-, terrasse- og balkongplante. Planten trives best i sol til halvskygge, og den vil kunne blomstre flere ganger gjennom sesongen.

Les også: Vårtips for lysegrønne fingre

Les også: Begynn med georginene

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)