NRK Meny
Normal

Vant NM i sikkerhet

SpareBank 1-alliansen ble i dag kåret til "Norgesmester" i personvern og informasjonssikkerhet. Vinneren har stor tillit blant folk flest, viser en spørreundersøkelse.

Minibank SpareBank 1 SR-Bank

Et forsikringsselskap, en nettbutikk og tre banker kom til finalen i kåringen av bedrifter med best informasjonssikkerhet. SpareBank 1 gjorde det aller skarpest.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Sårbarheten i det moderne IKT-samfunnet stiller stadig større krav til god informasjonssikkerhet både hos forbrukere og bedrifter.

Tidligere denne måneden ble for eksempel alle norske nettbankkunder oppfordret til å oppdatere programvaren på datamaskinen sin etter at Nasjonal sikkerhetsmyndighet oppdaget en svært alvorlig sikkerhetsbrist.

Den årlige Fidusprisen deles ut for å skjerpe bevisstheten om datasikkerhet hos både privatpersoner, næringsliv og offentlige etater.

Sparebank 1 ble årets vinner etter blant annet en spørreundersøkelse der befolkningen sier sin mening om hvilke bedrifter og bransjer de har mest tillit til når det gjelder oppbevaring og behandling av personopplysninger.

Spørreundersøkelsen ble gjennomført av TNS Gallup.

Folkets nominerte

De mest tillitvekkende virksomhetene gikk deretter videre til en fagjury som kåret en vinner blant folkets nominerte.

Bak prisen står Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), som er en del av regjeringens satsing på datasikkerhet. Datatilsynet og Næringslivets Sikkerhetsråd var også representert i årets jury.

Fidusprisen ble utdelt på Sikkerhetskonferansen 2012 som åpnet i formiddag.

Hedersprisen ble delt ut første gang i 2009, da Gjensidige stakk av med seieren. I fjor trakk Skandiabanken det lengste strået.

Begge de to tidligere vinnerne var også nominert i år, sammen med Fokus Bank, Komplett.no og altså Sparebank 1-alliansen.

LES OGSÅ:

– Stor tillit

Juryen peker blant annet på at Sparebank 1 nyter stor tillit i befolkningen.

Selskapets modell for sikkerhetsarbeid både internt og eksternt gjør også at kundene blir involvert. Dette bidrar til at forbrukernes behov for sikre tjenester blir godt ivaretatt, heter det blant annet i begrunnelsen.

Ifølge juryen ser vinneren på sikkerhetsarbeidet som en naturlig del av samfunnsansvaret sitt.

Hedersnavnet Fidus er hentet fra latin, og betyr tillit / tiltro.

LES OGSÅ:

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.