Vanskelig sex for kreftpasienter

Kreft rammer også sexlivet. Allmennlege og sexolog Kjell-Olav Svendsen mener det skorter på både kunnskap og åpenhet.

Lege Kjell Olav Svendsen

Allmennlege og sexolog Kjell-Olav Svendsen svarer på spørsmål mandag 19. januar kl. 20-21.

Foto: Privat

Sex er viktig hele livet, også når du blir rammet av sykdom. Men behandling og operasjoner kan endre både fysikk, form og selvbilde på en slik måte at seksuallivet stopper helt opp. Kreftforeningen opplever at de fleste kreftrammede sliter med å ha sex.

Mange kreftpasienter får ingen informasjon om hva behandlingen kommer til å gjøre med seksualiteten og sexlivet. Noen opplever også at de spør uten å få svar.

- Mangler kunnskap

Allmennlege og sexolog Kjell-Olav Svendsen er opptatt av at det må bli en større åpenhet rundt disse temaene, og at helsepersonell må få den nødvendige kunnskapen som skal til for å veilede pasientene.

- Primært er det psykologiske forhold som gjør at mange kreftpasienter opplever en barriere i intime situasjoner. De trenger støtte til å leve med og akseptere sin nye kropp, bearbeide tidligere seksuelle problemer som nå blir forsterket og til å gjenopprette seksuell selvfølelse, sier han.

Svendsen mener seksualitet ikke har den prioriteten den burde ha i pasientbehandlingen.

- Sex vurderes tilsynelatende ikke som en faktor av vesentlig betydning for kreftpasienters liv og livskvalitet. Det er behov for en faglig opprustning både klinisk og vitenskapelig, fortsetter han.

Seksuelle problemer ved kreftdiagnose

Dårligere selvfølelse er typisk for kreftrammede som får store kroppslige endringer. Det kan for eksempel være fjerning av et bryst, hårtap, store arr eller utlagt tarm.

Men den medisinske behandlingen kan også direkte eller indirekte påvirke sexlysten og muligheten til et samleie. Hos menn er det ofte ereksjonsvansker, hos kvinner lystproblemer og tørr skjede. Mange sliter med smerter, kvalme og trøtthet.

- I dag finnes det mange råd og konkrete behandlingstilbud, som ereksjonsbehandling og hormoner. Det er viktig at både pasient og helsepersonell våger å ta opp problemstillingen, sier Kjell-Olav Svendsen.

Seksuallivet kan også ha en funksjon under sykdomsforløpet, gjennom den nærheten og avspenningen det gir. Særlig beskriver pasienter at det er viktig i første fase av sykdommen og når overskuddet igjen begynner å vende tilbake.

Kreftforeningen lanserer nå egne sider om kreft og seksualitet: www.kreftforeningen.no/seksualitet .

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)