NRK Meny
Normal

Vann mot svimmelhet

Fysisk aktivitet og tre liter vann om dagen hjelper mot svimmelhet som skyldes lavt undertrykk.

Vannglass
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

 

 

 

Spørsmål

Hei. Jeg har blodtrykk på 120/60 og lurer på om ikke det er litt lavt undertrykk? Jeg er 33 år, 176 cm høy og veier 73 kilo. Jeg har nesten alltid masse å gjøre med fire barn i alderen 3 til12 år, og er altså ikke av den late typen som sliter ut sofaen.

Har du noen tips for å øke undertrykket og kan dette være en årsak til at jeg blir litt svimmel og føler at det prikker i fingrene av og til?

Jørgen svarer

Hei. Ditt blodtrykk er egentlig supert og gir deg god hjerte- og karbeskyttelse. Den eneste grunnen til at dette kan være et problem er om det gir deg plager.

Svimmelheten og prikkingen i fingrene kan nok skyldes ati trykket av og til blir litt lavt. Det skjer ofte når man reiser seg fra en stol, når man står opp om morgenen eller når man står i dusjen.

Det du bør passe på er at du trener og holder deg i form, og at du får i deg nok veske i løpet av dagen. Du bør nok drikke 2,5 – 3 liter væske per døgn. Det vil hjelpe deg å holde trykket oppe.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin 

 

 

 

 

 

 

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.