Vanlig influensa tar flere liv

Bare i desember 1993 døde over tusen nordmenn av vanlig sesonginfluensa, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Eldre syk mann
Foto: Colourbox

Den store forskjellen mellom den årlige sesonginfluensaen og svineinfluensa, er at yngre mennesker ser ut til å dø av sistnevnte, ifølge statistikk fra SSB .

For tallmessig er vanlig sesonginfluensa mye skumlere enn den pandemien vi opplever nå.

I årene 1986 til 2007 ble det registrert 2234 dødsfall i Norge som følge av sesonginfluensa. Til nå er 17 personer rapportert døde som følge av svineinfluensa.

Store variasjoner

Hvor mange som dør av influensa, varierer sterkt fra år til år. Og tallene som kommer fram i statistikken gir ikke et helt riktig bilde.

Personer som har andre sykdommer i utgangspunktet, vil ofte ikke havne i influensastatistikken.

Sesonginfluensa er i virkeligheten dødsårsak for flere. For eksempel anslår byrået at det bare i desember 1993 døde over tusen nordmenn som følge av influensaepidemi.

Desember 1993 og januar 2000 er de verste månedene i perioden siden 1986.

Rammer eldre

I hovedsak er det eldre mennesker som dør av vanlig influensa. Bare noen få prosent er under 70 år.

Med svineinfluensa er det motsatt. Bare 2 av de 17 døde er over 60 år.

Årsaken til dette, er blant annet at mange eldre ser ut til å være immune mot svineinfluensa-viruset. Antakelig har mange i gruppen over 60 år vært utsatt for et lignende virus i barndommen.

Nesten ingen under 60 år er immune mot viruset. Derfor blir også uvanlig mange syke.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.