NRK Meny
Normal

Valnøtter mot brystkreft

Spiser du valnøtter jevnlig, kan det redusere risikoen for brystkreft.

Valnøtt
Foto: Elena Elisseeva

En amerikansk studie der mus har fått en daglig dose valnøtter, viser at de utviklet færre og mindre svulster enn mus som ikke spiste nøtter. Det skriver BBC .

Valnøtter inneholder blant annet omega 3-fettsyrer, antioksidanter og fytosteroler, som alle kan redusere risikoen for brystkreft. Men ifølge studien ser det ut til at det er fettsyrene som har størst virkning.

Musene i studien ble foret med en mengde som tilsvarer ca 60 gram nøtter for mennesker.

Inngår i et større bilde

Forskerne mener funnene går inn i et større bilde der det er tydelig at et riktig kosthold kan redusere risikoen for kreft.

I tillegg til frukt og grønt, er normal vekt, et begrenset alkoholinntak og trening faktorer som kan redusere risikoen for brystkreft.

I tillegg til at valnøtter kan se ut til å redusere risikoen for svulster, viste studien at kreftprosessen gikk saktere hos de musene som likevel utviklet sykdommen.

Hjelper også for hjertet

Tidligere er det vist at valnøtter har en gunstig effekt på hjerte- og karsykdommer. For eksempel kan en liten porsjon valnøtter på slutten av et fett måltid være med å redusere skadevirkninger på arteriene.

Forskere tror at valnøtter reduserer åreforkalkning og holder blodårene myke.

Selv om nøtter har et høyt innhold av fett, er det i stor grad det gode fettet det er snakk om. Valnøtter er blant de nøttene som inneholder mest antioksidanter.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.