NRK Meny

Valnøtter mot brystkreft

Spiser du valnøtter jevnlig, kan det redusere risikoen for brystkreft.

Valnøtt
Foto: Elena Elisseeva

Artikkelen er flere år gammel.

En amerikansk studie der mus har fått en daglig dose valnøtter, viser at de utviklet færre og mindre svulster enn mus som ikke spiste nøtter. Det skriver BBC .

Valnøtter inneholder blant annet omega 3-fettsyrer, antioksidanter og fytosteroler, som alle kan redusere risikoen for brystkreft. Men ifølge studien ser det ut til at det er fettsyrene som har størst virkning.

Musene i studien ble foret med en mengde som tilsvarer ca 60 gram nøtter for mennesker.

Inngår i et større bilde

Forskerne mener funnene går inn i et større bilde der det er tydelig at et riktig kosthold kan redusere risikoen for kreft.

I tillegg til frukt og grønt, er normal vekt, et begrenset alkoholinntak og trening faktorer som kan redusere risikoen for brystkreft.

I tillegg til at valnøtter kan se ut til å redusere risikoen for svulster, viste studien at kreftprosessen gikk saktere hos de musene som likevel utviklet sykdommen.

Hjelper også for hjertet

Tidligere er det vist at valnøtter har en gunstig effekt på hjerte- og karsykdommer. For eksempel kan en liten porsjon valnøtter på slutten av et fett måltid være med å redusere skadevirkninger på arteriene.

Forskere tror at valnøtter reduserer åreforkalkning og holder blodårene myke.

Selv om nøtter har et høyt innhold av fett, er det i stor grad det gode fettet det er snakk om. Valnøtter er blant de nøttene som inneholder mest antioksidanter.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.