Vaksinedilemma for gravide

Gravide er usikre på om de bør ta svineinfluensavaksinen. Overlege Gro Nylander forteller at man vil bli adskilt fra barnet sitt dersom man har influensa ved fødselen.

Gravid
Foto: Colourbox

Folkehelseinstituttet anbefaler gravide å legge skepsisen til side og la seg vaksinere mot svineinfluensa (influensa A).

Bakgrunnen for oppfordringen er at gravide har en økt risiko for alvorlige komplikasjoner dersom de får svineinfluensa. Tidlig i oktober døde en ung kvinne på Rikshospitalet i Oslo som følge av komplikasjoner etter influensasmitte under graviditeten.

Til tross for oppfordringene, viser debatten på ulike nettfora for gravide at dette ikke er en lett avgjørelse for de gravide selv.

Bekymret for barnet

Ane Øien Stensland

Et vanskelig valg, mener Ane Øien Stensland.

Ane Øien Stensland har termin i begynnelsen av desember og har ennå ikke bestemt seg for om hun skal ta vaksinen.

- Jeg ville aldri vurdert å ta den hvis jeg ikke var gravid. Det er klart at dødsfallet er skremmende, men jeg har ikke tenkt så mye på egen helse. Jeg er mest redd for at vaksinen skal være skadelig for fosteret, sier hun.

Hun vurderer risikoen for seg selv som liten i forhold til risikoen hun utsetter barnet for.

- Sjansen for at jeg skal få svineinfluensa i utgangspunktet er liten, og enda mindre er den for at jeg skal bli alvorlig syk. Sjansen for at jeg skal dø er jo enda mindre igjen.

- Tar jeg vaksinen, har jeg tatt den. Hvis det viser seg at den er farlig for fosteret, er jeg 100 prosent utsatt for det, sier Stensland.

Forvirret av ulike råd

På debattsidene til Barnimagen.com er spørsmålet om svineinfluensavaksine et tema som engasjerer mange.

Mens noen proklamerer at de skal stille seg først i køen når vaksinen kommer, uttrykker de fleste stor tvil.

Det store spørsmålet er om risikoen ved eventuelt å få sykdommen oppveier risikoen ved å ta vaksinen. "Skal man velge pest eller kolera", spør en gravid med kallenavnet NurseShark.

Flere forteller at rådene de får fra helsepersonell spriker veldig, og at det gjør dem ekstra usikre.

- Ta vaksinen!

Overlege ved fødeavdelingen på Rikshospitalet Gro Nylander er klar over at mange gravide sliter med avgjørelsen.

- Dette er jo et brennhett tema akkurat nå, og det er mye som er vanskelig. Men i forhold til vaksinering, er verdens ledende eksperter helt samstemte. Gravide bør absolutt ta vaksinen, de bør behandles raskt hvis de blir syke - og de bør absolutt amme barna sine!

Hun ville ikke nølt med å anbefale sin gravide datter å ta vaksinen, og kommer selv til å la seg vaksinere så snart det er mulig.

- Det er ingen grunn til å tro at vaksinen kan skade fosteret. Derimot vil man ved å ta vaksinen med stor sannsynlighet også gi barnet immunitet, forteller Nylander.

- Vet man sikkert at vaksinen ikke skader fosteret?

- Vi vet ikke sikkert. Men det er ingenting som tyder på det. Vi vaksinerer gravide mot sesonginfluensa også, når situasjonen tilsier det.

Må skille mor og barn

Akkurat nå diskuteres det hva man skal gjøre hvis gravide får svineinfluensa samtidig med fødsel. Nyfødte kan bli svært syke dersom de blir smittet.

For å forsøke å hindre at spebarn blir smittet, er det gått ut retningslinjer som sier at mor og barn må separeres helt til mor har fått behandling med antivirale stoffer i minst to døgn.

- Dette er jo veldig dramatisk, men vi tør ikke å avvike fra disse anbefalingene, sier Gro Nylander.

- I slike situasjoner blir det viktig at mor likevel pumper ut melk, slik at barnet får i seg antistoffene i morsmelken, sier Nylander, som også er overlege ved Nasjonalt kompetansesenter for amming.

Også når mor og barn blir gjenforent, vil mor måtte fortsette med beskyttelsestiltak som munnbind, streng håndhygiene og rene klær.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)