NRK Meny
Normal

Vært utro? Hold munn!

Etter julehøytiden, er det nå høysesong for utroskap. Men du bør ikke nødvendigvis fortelle partneren om utenomekteskapelige eskapader, hvis du ønsker å bevare forholdet.

Sex

En engangs-ting bør kanskje ikke få ødelegge et langt og bra forhold, mener sexolog og parterapeut.

Foto: lev dolgachov

Haakon Aars

Lege, psykiater og sexolog Haakon Aars anbefaler at man tenker seg om to ganger før man forteller partneren om utroskap.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Den første mandagen etter nyttår har faktisk den lugubre æren av å være dagen i året da flest er utro, ifølge en uhøytidlig spørreundersøkelse utført av den britiske nettdatingtjenesten Illicit Encounters (VG).

Og det er ikke sikkert det er så langt fra sannheten. Starten av året skal nemlig være en tid der mange ikke klarer å holde seg tro til partneren sin.

– Januar er høysesong for utroskap, bekrefter lege, psykiater og sexolog Haakon Aars.

Les også: Disse er mest utro

Ønsker å komme seg videre

Blant parene som kommer til ham for hjelp, har bedrageren gjerne innrømmet det hele – og de ønsker hjelp til å komme seg videre.

Hvilket kan gå, litt avhengig av hva slags historie de to har, forteller sexologen. Men Aars bruker ordet «jævlig» når han beskriver hvordan utroskap oppleves for den som har blitt bedratt og sier at det ikke alltid lønner seg å være helt ærlig ...

– Mange lurer på om de skal fortelle det eller ikke, og jeg tenker at det ikke alltid lønner seg å være helt ærlig hvis man ønsker å holde på partneren, sier han til NRK.no.

Les også: Hun er vennlig - han tror det blir sex

Ærlighet varer ikke nødvendigvis lengst

– Har det for eksempel vært en engangs-ting som ikke kommer til å gjenta seg - og man vet at partneren ikke kommer til å finne ut av det, bør det kanskje ikke få lov til å ødelegge et langt og bra forhold.

– Man risikerer at partneren bryter tvert, særlig hvis det går dårlig i utgangspunktet.

Han oppfordrer i sånne tilfeller til heller å ta en runde med seg selv og tenke gjennom hvorfor det skjedde og hva man må gjøre annerledes.

– Dette er tidspunktet å snakke med partneren om hvordan man har det seg imellom. Finne ut hva som skurrer og jobbe med det, og på den måten kanskje komme styrket ut av det hele, sier Aars.

– Og selvfølgelig skygge banen fra hun eller han man har vært sammen med.

Les også: Har du hørt om utroskapstimen?

– Kommer an på personene og paret

Og Aars får støtte i dette noe overraskende rådet.

Terapeut i Behandlingsteamet Tepstad og Kvam, Gro Tepstad, sier at å holde munn i enkelte tilfeller kan være den rette løsningen, men at det kommer helt an på personene i paret og forholdet dem imellom.

– Er det for eksempel sånn at den som har blitt bedratt er bestemt på at utroskap er noe vedkommende aldri skal tilgi, så kan det kanskje lønne seg å ikke si noe, sier Tepstad til NRK.no.

– Skulle jeg gitt råd i en sånn situasjon, ville jeg tatt utgangspunkt i paret det gjelder. Er dette personer med et robust forhold som er gode på dialog, kan de nok klare å komme seg gjennom det med full åpenhet.

Passer dere sammen? Ta testen her!

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.