NRK Meny
Normal

Utvalgt av Gud

Hvis man som kristen tenker at man er utvalgt av Gud, hva tenker man da om den som ikke er kristen? Er en ikke-kristen utvalgt til fortapelse?

Jan Øyvind Grøm.
Foto: Helge Helgheim. / NRK

- I utgangspunktet tenker jeg at ethvert menneske er utvalgt av Gud, sier sognepresten i Strindheim menighet i Trondheim. - Hvordan det kommer inn i bildet dette med at hvert menneske har mulighet til å velge, må jeg si at jeg har store problemer med å forstå.

Jan Øyvind Grøm synes dette er et vanskelig spørsmål.

- Når man dyrker følelsen av å være utvalgt, kan det gå over til hovmod, men jeg kjenner meg ofte veldig dårlig igjen når folk snakker om kristne. Blant annet når det gjelder dette med at kristne skulle tro at de er bedre enn andre. Det er heller motsatt, at man som kristen føler seg utilstrekkelig i forhold til Gud, sier han.

- Som prest føler jeg at det er det jeg må ta fatt i, at jeg må forsøke å gi folk frimodighet til å tro at de faktisk er Guds utvalgte, sier Jan Øyvind Grøm.

Å være utvalgt.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.