Hopp til innhold

Utpresses etter lettkledde nettbilder

I løpet av de to siste månedene har mange blitt truet til å betale opptil 30.000 kroner etter å ha lagt ut intime bilder på nett.

Lettkledd

Vær ekstra varsom med hvilke bilder du legger ut på nett – og hvem som har tilgang til bildene.Illustrasjonsfoto.

Foto: Kim Jansson/Colorbox / NRK

Nye mobiler og nettjenester har gjort det veldig enkelt å sende både bilder og video til andre, til og med uten å vite hvem mottakerne egentlig er.

Enkelte lar seg til og med friste til å sende lettkledde bilder av seg selv – selv til folk de knapt har vært i kontakt med på sosiale medier. Og det utnytter kriminelle.

Anne Dybo, rådgiver i Økokrim

Kriminelle finner stadig nye metoder, sier Anne Dybo, rådgiver i Økokrim

Foto: Lasse Lerdahl

– Det har begynt å bli et marked for kriminelle som truer med å spre bildene til din nærmeste familie og venner om du ikke betaler en høy sum penger, sier Anne Dybo, rådgiver i Økokrim, til NRK.no

Det foregår slik at du kommuniserer med en person som klarer å fange din interesse og som du raskt begynner å stole på. Derfra er veien kort til at du blir påvirket til å sende til dels intime bilder av deg selv.

Men så snart bildet er sendt så blir tonen totalt forandret:

Personen du har vært så intim med truer med å spre bildene til din nærmeste familie og venner dersom du ikke betaler en høy sum penger.

Hans Marius Tessem

Det kan være snakk om en svært høy pengesum, sier Hans Marius Tessem, leder i Slettmeg.no

Foto: Jan Tore Øverstad / Jan Tore Øverstad

Det er ikke uvanlig at det er snakk om 30.000 kroner, sier leder Hans Marius Tessem i Slettmeg.no, en rådgivningstjeneste som drives av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Slettmeg.no har merket en stor økning av slike tilfeller bare i løpet av de to siste månedene og det viser seg at det ofte er utenlandske kriminelle som står bak.

18 år gammel mann presset

En av dem som smertelig har erfart utpressing er en 18 år gammel mann som deler sin historie på den offentlige informasjonskanalen for ungdom, Ung.no

Han ble lurt til å tro at det var ei fin jente som la han til på Skype. Hun ba han gjøre forskjellige seksuelle aktiviteter og påstod at hun drev med det samme.

Etter en kort stund fikk 18 åringen beskjed om at vedkommende hadde funnet Facebook-profilen hans, navn på familie og vennekrets og truet med å sende den intime videoen til de dersom han ikke overførte penger til en utenlandsk konto.

Mannen så ingen utvei enn å overføre pengene. Det skulle han aldri ha gjort.

– Du må ikke finne på å betale, sier Hans Marius Tessem, leder i slettmeg.no. Da truer de deg bare til å betale enda mer penger.

Han sier at dette er kriminelt og må politianmeldes. I tillegg må du skjerme nettverket ditt på sosiale medier som for eksempel å gjøre vennelisten din usynlig på Facebook.

Vanskelig å finne de kriminelle

Mange fortvilede personer har også kontaktet Økokrim som henviser videre til det lokale politiet.

Anne Dybo, rådgiver i Økokrim sier at det ikke er lett å fange opp de kriminelle som står bak, fordi de stort sett operere fra utlandet. Økokrim jobber med politiet i flere land for å finne løsninger på dette.

Hun understreker at det stadig blir brukt trusler som utpressing på internett.

– Vi ser at det hardner til og at enda flere enn tidligere opplever utpressing, sier Dybo, og legger til:

– Det skjer blant annet ved at de tror de har fått et kjæresteforhold til noen gjennom ulike nettdatingssider, men så blir de lurt til å sende penger til vedkommende.

LES OGSÅ: Slår alarm om nakenbilder og mobbing på Snapchat

LES OGSÅ: Stjeler bilder av unge jenter fra Apples nettsky

Bilder som allerede er spredd

Dersom du opplever at bilder allerede er spredd på nett, kommer Slettmeg.no med følgende råd:

Start arbeidet med å få bildene slettet så snart som mulig. Jo lenger et bilde ligger ute, dess større sjanse er det for at noen ser det og kopierer det. I de tilfellene du vet hvem som har lagt ut bildet er det ofte enklest å be vedkommende om å slette det.

Dersom du ikke vet hvem eller ikke kan ta kontakt med den som har lagt ut bildet, har de fleste nettsteder måter du kan gå frem for å fjerne bilder. Ta kontakt med slettmeg.no for å få råd om hvordan du går frem.

Når du har fått fjernet bildet hender det at det likevel ligger i søkemotorer som Google.

For å fjerne bildet fort fra Google, kan du bruke noe som heter Google Removal tool. Dette krever at du har en googlekonto.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)