Fire år etter «Bedre Puls»: - Bare én av oss beholdt de gode vanene

De var begge med i «Bedre Puls» på NRK - og fikk begge et bedre liv. Fire år etter er det imidlertid bare hun som fortsatt trener. - Ubalansen kan være skadelig for forholdet, sier samlivsekspert.

Trener sammen

Etter noen år med litt ulik innstilling, trener nå ekteparet Elin Krüger og Åsmund Bernås igjen sammen i kjellerstuen.

Foto: Anders Leines / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Ektepar

Etter litt for mye tid på sofaen foran TV'n, meldte Elin Krüger og Åsmund Bernås seg på som deltakere i NRKs «Bedre Puls» i 2007.

Foto: Anders Leines / NRK
eva tryti

Samlivsterapeut Eva Tryti sier det er viktig å ha felles arenaer, som trening. Men at man ikke må ty til kjeft dersom den ene parten ikke er motivert for å delta - det vil virke mot sin hensikt.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Elin Krüger og Åsmund Bernås hadde mange oppturer i 2007.

Deltakelse i «Bedre Puls» ga dem en bedre helse og mulighet for å komme inn i antrekk de tidligere bare kunne ha drømt om å komme inn i - og sankthansaften samme år giftet de to seg.

De gikk fra å tilbringe mye tid på sofaen foran TV, med snop og snacks på bordet, til joggeturer og annen fysisk aktivitet.

Da våren kom, kunne de løpe opp den bratte bakken til skolefritidsordningen, som for få måneder siden hadde virket nesten uoverkommelig.

Les også:

Livet etter «Bedre Puls»

Når Elin henter sin minste sønn i dag, øker pulsen i den samme bakken, men hun kjenner ikke melkesyra, som hun gjorde for fire år siden.

– Jeg kjenner jo at jeg har gått i oppoverbakke, men det kan ikke sammenliknes med hvordan jeg hadde det før.

Når Puls besøker dem lager paret fiskemiddag hjemme på Slattum nord for Oslo. Begge har byttet jobb siden sist; Åsmund jobber i bank mens Elin har ny jobb som bedriftssykepleier.

I jobben bruker hun sine egne erfaringer når hun skal motivere og veilede om helse og endring av livsstil.

– Jeg holder foredrag og bruker meg selv. Jeg forteller om alle fallgruvene jeg gikk i for noen år siden da jeg gikk på korte slankekurer og ikke tenkte langsiktig, forteller hun.

Elin mener at hun ikke kunne hatt samme jobb hvis hun ikke hadde vært med i TV-serien.

– Uten «Bedre Puls» hadde jeg ikke hatt nok kunnskaper til å veilede andre - og dessuten hadde jeg ikke god nok selvtillit før. I dag tør jeg stole mer på hvem jeg er!

Les også:

Falt tilbake til gamle synder

Men om Elin inspirerer andre gjennom jobben sin, har hun ikke klart å få Åsmund med seg på hjemmebane; han har falt tilbake til gamle synder.

– Jeg hadde min faste fotballtrening å gå tilbake til, mens Åsmund ikke hadde noen faste avtaler, sier hun.

Åsmund er enig:

– Jeg hadde ingen ting jeg skulle ha gjort når bryllup og TV-opptak var over.

Ubalansen i livsstilen deres har påvirket forholdet.

– Det har nok påvirket oss mer enn jeg har tenkt over, sier ektemannen.

– Jeg blir lei meg på hans vegne når han inntar kjent positur i sofaen med PC og fjernkontroll, forteller hun.

LES OGSÅ:

– Kan være skadelig

– Denne type ubalanse kan være skadelig for et forhold, sier spesialist i psykologi og parterapeut Eva Tryti.

Hun har nettopp gitt ut boka samlivsboka «Evig din?» og er naturlig nok opptatt av hvordan man kan ta vare på parforholdet. Én stor trussel er at den ene blir kjeftete, noe som fort kan skje når det oppstår ubalanse, som for eksempel når den ene vil trene mer enn den andre.

– Det kan oppstå et kjefte- og trassforhold, der den ene kjefter mer jo mindre den andre trener, noe som igjen vil føre til enda mindre trening, sier Eva Tryti og understreker:

– Dersom dette skjer, må den som kjefter rett og slett slutte med det! Det hjelper ikke. Den andre parten må ofte finne motivasjonen selv, kanskje med støtte fra en kompis eller en personlig trener utenfor parforholdet.

Det samme kan overføres til mange arenaer, ikke minst røykekutt, mener hun.

Eva Tryti tilføyer at når det gjelder trening, må den parten som «kommer etter» naturligvis begynne på sitt eget nivå; han eller hun kan ikke kaste seg inn der den andre måtte befinne seg.

– Hvis en part faller ut av de nye, gode treningsvanene, mister de treningen som fellesarena.

Les også:

Trener sammen

For et par uker siden begynte Åsmund endelig å trene igjen. Nå trener paret ofte sammen, blant annet i kjellerstuen, hvor de har tredemølle.

Åsmund har merket resultater allerede, på livvidden:

– Tre centimeter er jo ikke mye, men når de forsvinner i løpet av 14 dager, merkes det jo, sier han.

– Nå gjelder det bare å fortsette!

– Det er flott at paret har funnet ut av det og at de har fått dette til felles igjen, sier samlivsterapeuten.

Ifølge henne er ulike ønsker om fysisk aktivitet en vanlig utfordring for parforhold.

– Det er en svært vanlig problemstilling. Noen får gjerne perioder der de plutselig nitrener, noe den andre parten ikke nødvendigvis henger med på. 40-årskrise og deltakelse i Birkebeinerrennet er typisk! ler hun.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)