NRK Meny
Normal

Utflod av utroskap?

Kjæresten hans er mye plaget av utflod, og nå lurer han på om dette kan skyldes at hun er utro.

Mange kvinner er plaget av utflod.
Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All rights reserved

 

Spørsmål

Hei. Jeg er en ung mann som er sammen med en jente på 26 år. Jeg har noen spørsmål om utflod hos min kjæreste. Dette er et følsomt tema, og jeg har ingen andre jeg kan eller tør ta dette opp med.

Kjæresten min sier at hun var plaget med utflod før vi ble sammen, og at hun tidligere har hatt bakteriell vaginose. Søk på nettet om dette viser ofte til at årsaken kan skyldes hyppig sex eller partnerbytte.

Selv om hun sier at hun ikke har vært sammen med andre er jeg litt bekymret. I sommer var vi sammen i to måneder - dag og natt - uten at vi merket noe til plagene. Etter å ha jobbet en stund, mente hun at hun har fikk bakteriell vaginose tilbake.

Utfloden hennes er gråhvit og litt gulaktig. Kan det være andre årsaker til dette enn de jeg har lest om? Det kan også nevnes at sexlysten har avtatt etter at hun begynte å jobbe igjen. Hun går mye og er aktiv i jobben sin. Jeg ønsker meg et nøytralt svar, uten noen konklusjon. Men jeg forventer et ærlig svar. Med hilsen bekymret mann.

Jørgen svarer

Hei. Bekymret synes jeg ikke du skal være. Ut fra hva du skriver mener jeg at du ikke har noen som helst grunn til å mistenke at dette har noe med utroskap å gjøre.

Utflod er helt normalt og oftest ligger det ikke noen sykdom bak. Om utfloden er utpreget, lukter eller svir på noen måte, må hun undersøkes av lege. Legen vil da ta en prøve av utfloden og sende den til dyrkning.

Når dyrkingen foreligger får man som regel svar på hva plagene skyldes. Bakteriell vaginose kan behandles med for eksempel Dalacin vagitorier, som er antibiotika i stikkpilleform, eller som vaginal krem.

Jeg regner med at dere begge er testet for klamydia, som ofte er uten symptomer hos mannen.

Sopp (candida) er vanlig, og behandles med reseptfrie preparater som fås på alle apotek. For eksempel Canesten vagitorie 500 mg. Da vil plagene ofte forsvinne, men de kan komme igjen. Det kan være noe vi kaller gardnerella (da lukter utfloden), og det behandles med noe som kalles Metrodidazol.

Mange kvinner er plaget av utflod, men den har som oftest ikke med hverken utroskap eller hygiene å gjøre.

En ny tur til legen er nok lurt, og til slutt; stol på partneren din!

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.