Usikre mobile bredbånd

Datamaskinen din er mer sårbar for hackere når du surfer på det mobile bredbåndet. Mange brukere vet lite om farene de utsetter seg for.

Mobilt bredbånd
Foto: Radu Razvan

Mobile bredbånd er i skuddet som aldri før. Tilgang til Internett "overalt" og stadig større kapasitet gjør at disse tjenestene blir mer og mer populære. Og snart kommer det såkalte 4G-nettet som skal være ti ganger så raskt som dagens 3G-løsninger.

Men baksida av medaljen er dårligere sikkerhet. Folk flest er vant til at teleselskapene leverer relativt trygge bredbåndsabonnementer med brannmur og skjulte IP-adresser (den enkelte datamaskins unike adresse). Vel å merke når man bruker "vanlige" bånd. Med de mobile båndene er situasjonen annerledes.

- Mobilnettet kobler deg direkte til Internett. IP-adressen ligger helt åpent slik at alle kan se den og misbruke den. Mange har heller ikke brannmur fast aktivert i datamaskinen. Da har man et problem, sier den danske teleanalytikeren Torben Rune til avisa Politiken.

Han mener den beste løsningen for private er å bruke et kombinert brannmur- og antivirusprogram når man surfer mobilt. Rune legger til at Microsofts innebygde brannmur er relativt enkel å bryte seg gjennom for snokere og it-kriminelle. Det gjelder både for Windows XP- og Vista-utgavene.

- Viktig advarsel

- Det er viktig å minne folk om dette. Advarselen er like aktuell her i Norge, sier senioringeniør Atle Årnes i Datatilsynet.

- De fleste føler seg nok ganske trygge når de åpner PC'en sin i et velkjent hjemmemiljø, bak en brannmur. Men tar man med den bærbare maskinen ut og kobler den til nettet via mobil skal man være klar over at det er andre sikkerhetsløsninger som gjelder.

- Mye av den sikkerheten man får fra brannmuren i hjemmenettverket forsvinner ved mobile løsninger. Og har man av en eller annen grunn koblet ut PC'ens interne brannmur kan man være helt ubeskyttet på mobile bredbånd, sier Årnes.

Utbredelsen av bredbånd øker nå kraftig verden rundt. Hele 1,8 milliarder mennesker vil ifølge Teknisk Ukeblad ha tilgang på bredbånd i 2012. Ekspertene regner med at to tredeler av dem vil bruke mobile bånd.

Økt fokus på sikkerheten i de mobile løsningene vil med andre ord bli stadig mer aktuelt.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)