NRK Meny

USA godkjenner første slankepille på 13 år

USAs helsemyndigheter (FDA) godkjente onsdag den første slankepillen på 13 år. Lorcaserin, som pillen heter, skal regulere appetitten til de som tar den.

ARENA-OBESITY/ Arena Pharmaceuticals Inc image of the pill to treat obesity

Lorcaserin, eller Belviq slik den heter i USA, er den første slankepillen FDA har godkjent på 13 år.

Foto: HANDOUT / Reuters

Artikkelen er flere år gammel.

Food and Drug Administration (FDA) er en etat innen det føderale amerikanske Helse- og sosialdepartementet, og er ansvarlig for regulering og overvåkning av mat, legemidler, kosttilskudd, kosmetikk, medisinsk utstyr og blodprodukter .

– FDA godkjente i dag Belviq (Lorcaserin) som et supplement til en sunn diett og trening i behandling av kronisk overvekt, sa etaten i en pressemelding.

Stimulerer serotoninreseptorene i hjernen

Lorcaserin stimulerer de såkalte serotoninreseptorene i hjernen, som blant annet spiller en avgjørende rolle i appetittreguleringen og virker ved å gi en større metthet, slik at pasienten automatisk spiser mindre.

Forsøk har vist at slankepillen har hjulpet pasienter med å miste i gjennomsnitt 3,7 prosent av sin kroppsvekt i løpet av ett år, sammenlignet med en placebopille.

Vekttapet kommer ikke helt på nivå med de mest effektive slankemidlene på markedet. Bivirkningene er til gjengjeld betydelig færre og mer harmløse, ifølge FDA. I verste fall kan pasienter få en forbigående hodepine eller svimmelhet.

Slankepillen er godkjent for bruk av voksne med fedmeproblemer med en Body mass index (BMI) på 30 eller mer, eller overvektige med en BMI på 27 eller mer som har fedmerelaterte helseproblemer som høyt blodtrykk, type-2 diabetes eller høyt kolesterol.

– Overvekt stort samfunnsproblem

– Overvekt er et stort samfunnsproblem. Godkjenningen av denne pillen, sammen med sunn diett og trening, tilbyr en mulighet for amerikanere som er overvektige og har minst en fedmerelatert sykdom, sier direktør FDAs senter for legemiddelevaluering, Janet Woodcock.

Pillene vil også følge med en anbefaling:

– Dersom pasienter ikke oppnår et vekttap på minst fem prosent innen tolv uker, så bør de droppe videre bruk. Det er da liten sannsynlighet at de oppnår et bra resultat hvis de fortsetter, sier FDA i pressemeldingen.

Pillen bør ikke tas av gravide og kan forårsake alvorlige sideeffekter om den kombineres med spesifikke medisiner mot depresjon og migrene, som selv stimulerer serotoninreseptorene i hjernen.

Lorcaserin er sponset av et farmasøytisk selskap ved navn Arena Pharmaceuticals. Selskapet har tidligere sagt at dersom de lykkes med å få slankepillen godkjent i USA, så skal de etter hvert også prøve seg på det europeiske markedet.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.