Hopp til innhold

Urinveisinfeksjon kan starte fødsel

Slappe urinblærer gjør at gravide ikke merker en urinveisinfeksjon. Men smertefri urinveisinfeksjon må også behandles, i verste fall kan den sette i gang fødselen.

Gravid

Urinveisinfeksjon er en av diagnosene som kan føre til rieaktivitet.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Siri von Krogh

En urinveisinfeksjon hos gravide kan føre til premature rier, særlig rundt uke 30 og senere. Dette kan igjen føre til for tidlig fødsel fordi riene gjør at livmorhalsen åpner seg, sier jordmor Siri von Krogh.

Foto: Privat

Urinveisinfeksjon er vanlig hos kvinner i alle aldere, og merkes ofte ved at det kan svi når du tisser.

Men du kan også ha urinveisinfeksjon uten at det gjør vondt, særlig når du er gravid.

Noen ganger kan alvorlige urinveisinfeksjoner føre til rieaktivitet og for tidlig fødsel.

Kan føre til rieaktivitet

– Vanligvis merker du urinveisinfeksjonen ganske fort, men det gjør ikke nødvendigvis gravide kvinner, sier overlege Nina K. Harsem, til NRK.no.

Hun jobber som seksjonsoverlege ved observasjonsposten for gravide ved Oslo universitetssykehus Ullevål, der hun behandler gravide med kompliserte svangerskap.

– Kvinner med kompliserte svangerskap må ofte legges inn på avdelingen for undersøkelser og behandling, avhengig av hva slags sykdom det dreier seg om; enten at den gravide er syk selv (for eksempel diabetes eller kreft) eller at hun er syk på grunn av selve graviditeten (som for eksempel svangerskapsforgiftning), opplyser hun.

Noen av pasientene innlegges på grunn av rier tidlig i graviditeten, der det er fare for en for tidlig fødsel.

– Urinveisinfeksjon er en av diagnosene som kan føre til det, forklarer hun videre.

– Derfor er det veldig viktig å ha med en urinprøve på hver svangerskapskontroll, sier jordmor Siri von Krogh til NRK.no.

Sammen med vekt og blodtrykk blir resultatet av urinprøven notert på helsekortet alle gravide har med på svangerskapskontrollene.

Infeksjoner oppleves annerledes

– Når du blir gravid, utvides urinveien noe, slik at infeksjoner ikke alltid oppleves på samme måte som når du ikke er gravid, forklarer overlegen.

Når urinveiene er utvidet, gjør det ikke nødvendigvis vondt når du tisser.

– Urinrøret og urinblæra er slappere enn ellers, hvilket kan være en årsak til at du får en infeksjon, da urinen kan bli stående, legger jordmoren til.

Noen merker ikke urinveisinfeksjonen i det hele tatt. Andre kan føle en slags menstruasjonsmurring som bare vedvarer, og ikke kommer og går, slik som kynnere.

– Hvis du lurer på om murringen kan skyldes urinveisinfeksjon, eller det lukter litt råttent av urinen, bør du ta en stripstest, gå til legen eller jordmor, oppfordrer hun.

Kan testes hjemme

Selvtest urinveisinfeksjon

Hvis selvtesten slår ut på nitritt eller hvite blodlegemer skal urinprøven sendes til mikrobiologisk dyrking.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Urinprøveglass

Den midterste urinen skal i urinprøveglasset.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Selv om alle svangerskapskontroller er gratis, kan du også sjekke om du har urinveisinfeksjon hjemme.

Apotekene selger både sterile urinprøveglass og selvtester for urinveisinfeksjon.

– Testene viser om det er nitritt eller hvite blodlegemer i urinen, hvilket er en indikasjon på at det kan være en infeksjon. Er prøven negativ, trenger du ikke gjøre noen ting. Hvis den slår ut, skal urinprøven sendes til mikrobiologisk dyrking, forklarer Harsem.

Dyrkingen viser om prøven har oppvekst av bakterier.

– Når vi ser hvilke bakterier det er snakk om, kan den gravide behandles med målrettet antibiotika. Vi starter vanligvis ikke denne behandlingen før vi vet hva slags bakterier det er snakk om. Dette fordi vi vil unngå å utvikle antibiotikaresistente bakterier i befolkningen vår, opplyser overlegen.

Det er viktig at urinprøven tas korrekt, og at du ikke får med andre bakterier.

Først må du tisse litt, deretter samler du opp midtstråleurinen. Da skal det som kommer i skålen være bakteriefritt.

– Urinen er alltid steril, og det skal den være. Får du bakterier i urinen kan de i verste fall klatre videre oppover og du kan få nyrebekkenbetennelse, informerer Harsem.

Jordmoren forteller at du kan forebygge ved å drikke tranebærjuice og sitrusfrukter, i tillegg til masse vann.

– Å drikke mye er alltid lurt, spesielt for gravide. Det renser nyrene og fører til at du tisser mer. Da blir ikke urinen stående for lenge og bakteriene skylles ut, sier Harsem.

Kommer ofte tilbake

Gravide får lettere urinveisinfeksjon igjen når de først har hatt det, fordi urinen er søtere og bakteriene derfor trives bedre.

– Derfor skal du skal også være helt sikker på at du er kvitt urinveisinfeksjonen, og bør gå tilbake til legen for en kontroll en uke etter endt antibiotikakur, påpeker von Krogh.

Hvis du først har hatt urinveisinfeksjon, er det viktig at du går på toalettet når du må. Hvis du ikke har vært plaget før er det ikke farlig å holde seg litt.

– Et annet tegn kan være veldig mørk urin, men jordmoren minner om at alle gravide alltid bør drikke så mye at urinen er lys gul, avslutter Siri von Krogh.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)