Hopp til innhold

– Med vernebriller kunne skader vært unngått

Hvert år blir flere merket for livet når nyttårsfeiringen tar en uventet vending. – Tilgangen til fyrverkeri må hindres for å redusere antall skader, sier øyelege Nils Bull. Slik unngår du å bli skadet.

Tilskuer til fyrverkeri truffet av pinne

(Innfelt) Her har en tilskuer til fyrverkeri blitt truffet av en pinne som kom dalende gjennom luften.

Foto: Kristian N. Berentzen/Haukeland universitetssjukehus/montasje

Ifølge Brann- og redningsetaten skyldes de fleste av ulykkene med fyrverkeri menneskelig svikt og bruk. Dessverre fører ofte disse ulykkene blant annet til personskader – ofte alvorlige.

Overlege Nils Bull

Overlege Nils Bull mener vi må hindre tilgang på fyrverkeri for å få en nedgang i antall skader.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– I tillegg til øyeskader er det mange håndskader. Fyrverkeriet håndteres med hendene, derfor er det ikke uvanlig at det går med noen fingre. Hørselskader er også ganske vanlig, med redusert hørsel og døvhet som konsekvens, sier Nils Bull, overlege på øyeavdelingen ved Haukeland universitetssjukehus, til NRK.no.

Brannskader er også noe av det som kan være forferdelig stygt. Bull forteller at det har skjedd at barn har hatt fyrverkeri i lommene, og når det har tatt fyr har det gitt stygge brannskader.

Ni av ti er menn

Augeskade etter bakkefyrverkeri

Hornhinnesår som følge av ulykke med fyrverkeri.

Foto: Haukeland universitetssjukehus

Folk som får ødelagt øyet sitt helt og blir blind er vanligvis unge menn. Hele ni av ti, ifølge Bull. Samtidig er barn overrepresentert.

Bull mener det er menneskelig feil og manglende kunnskap som er den viktigste årsaken til at folk blir skadet i nyttårsfeiringen.

– Veldig ofte vil de som blir skadet skylde på fyrverkeri, men det tror jeg ikke er riktig, sier han, og legger til:

– Det er forferdelig farlig med bakkefyrverkeri fordi det har mye krutt, og forårsaker stor skade. Ofte er ikke disse godt nok stabilisert – de er skjeve og velter slik at rakett skytes i feil retning. Hvis du da også er alkoholpåvirket har du mindre dømmekraft, og er ikke nøye eller nok konsentrert.

Etter å ha oppfordret til bruk av vernebriller utallige ganger er Bull oppgitt. Han vet han taler til døve ører.

– Mye ville vært spart hvis flere hadde brukt vernebriller, men de fleste gjør ikke det, sier han.

Bør økes til 100 meter

De siste tre årene har antall skader i forbindelse med nyttårsfeiringen holdt seg stabilt på rundt 17 skader på landsbasis. Bull er overbevist om at like mange vil bli skadet også i år.

– Så lenge vi velger at vi vil ha frihet til å håndtere fyrverkeri uten tilstrekkelig kunnskap, er det prisen vi må betale, sier han, og understreker at tilgangen til fyrverkeri må hindres for å redusere antall skader.

  • Se statistikken over øyeskader på landsbasis de siste årene i faktaboksen til høyre

Selv om flere oppfordrer til å holde en avstand på rundt 30 meter til fyrverkeriet, mener Bull denne sikkerhetsavstanden bør økes til 100 meter.

– Fyrverkeriet blir ikke finere fordi du står nærme. Det er både tryggere unna, og akkurat like fint. Pass også opp for været. Dårlig vær og mye vind øker risikoen for at det er vanskelig å få tent på. I tillegg kan fyrverkeriet bli tatt av vinden, og komme på avveie, sier han.

– Bruk pengene på noe annet

Bull tror vi vil fortsette og skades av fyrverkeri rundt nyttårstider, men foreslår å bruke penger på et veldedig formål i stedet for fyrverkeri. Blindeforbundet oppfordrer også til å droppe nyttårsraketter og kjøpe designerskjerfet iCare. For hvert skjerf som blir solgt går 250 kroner til en grå stæroperasjon i Nepal og andre utviklingsland.

Så langt vil over 4.000 personer få synet tilbake som en følge av dette prosjektet. Bull synes det er fint å snu på tankegangen – betale for at en annen skal få reddet sitt syn, i stedet for å betale for å få sitt eget ødelagt.

– Et annet alternativ er at vi heller lager spleiselag og betaler inn penger til fyrverkeri som noen kvalifiserte pyroteknikere kan få ta seg av på en ansvarlig måte, sier han.

En av fyrverkerireglene er at fyrverkeri og alkohol ikke hører sammen, men Bull mener det burde være en kultur for å holde seg unna alkohol med fyrverkeri på samme måte som med bilkjøring. Han understreker at oppskyting av fyrverkeri i beruset tilstand er utrolig uansvarlig.

  • Se Brann- og redningsetatens fyrverkeriregler i faktaboksen øverst i høyrespalten

– Bruk riktig utstyr

For at fyrverkerioppskytingen skal være trygg, kontrollerer brannvesenet utsalgssteder, slik at fyrverkeriet man kan kjøpe er av god og riktig kvalitet. Brann- og redningsetaten oppfordrer til kun å handle fyrverkeri fra utsalgssteder med tillatelse. Denne skal henge lett synlig.

Solveig Marie Øverli ved Oslo Brann- og redningsetat

Solveig Marie Øverli fra Oslo Brann- og redningsetat oppfordrer alle til å bruke vernebriller under oppskyting av fyrverkeri.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie/NRK

– Det viktigste er at du må drive handelsvirksomhet og ha et fast utsalgssted som egner seg for fyrverkerisalg. I tillegg må fyrverkeriet være godkjent av SINTEF eller være CE-merket, har Solveig Marie Øverli tidligere uttalt til NRK.no.

Øverli, som er branninspektør for farlig stoff i brannforebyggende avdeling ved Oslo Brann og redningsetat, har også tidligere oppfordret folk til å kjøpe riktig fyrverkeri, som er lett å håndtere.

– Et fyrverkeribatteri er lett å plassere, og det er stødig. Det har også stor og synlig bruksanvisning, så gjør man det riktig, skal dette gå fint.

Vernebriller og tennstav

I disse dager herjer sterk vind og regnvær i flere deler av landet, og det er noe ekstra å ta med i beregningen dersom du skal skyte opp fyrverkeri på nyttårsaften.

– Les bruksanvisningen på forhånd. Der har produsenten kommet med de forholdsregler du skal ta. Det er for sent å lese dem når du står i mørket eller i regnet, og når det også er litt stressende rundt fordi klokken plutselig er tolv, sier Øverli til NRK.no.

Hun oppfordrer alle til å bruke vernebriller og tennstav når fyrverkeriet skytes opp.

– Sjekk også at fyrverkeriet ikke er skadet. Husk at det ikke skal være vått, eller ødelagt på annen måte. Det er også viktig å finne og rigge til et fint avfyringssted, hvor man er sikret at ikke folk og dyr beveger seg innenfor sikkerhetssonen, sier hun.

– Sjekk vindretningen

På bruksanvisningen skal det opplyses om sikkerhetsavstand, men ofte er denne 25 til 30 meter. Ifølge Øverli bør man sjekke vindretningen før oppskyting, for å sikre at det ikke treffer noe på vei opp.

– Finn et fast og plant underlag, slik at fyrverkeriet ikke velter. Ta ekstra forholdsregler hvis det er glatt, og finn eventuelt frem noe som kan støtte opp, sier hun, og legger til:

– Fyrverkeriet skal ligge utilgjengelig for barn og uvedkommende inntil oppskytingen starter. Er du fyrverkeriansvarlig, forbered deg på å feire med sjampanje etter at du har skutt opp fyrverkeriet.

Dersom lunta ser ut til å ha slukket, er det ikke nødvendigvis slik det er. En liten glo kan likevel føre til antennelse.

– Står du over fyrverkeriet fordi du trodde det ikke antente, kan du risikere å få en lite hyggelig overraskelse, sier Øverli.

Hun minner om at fyrverkeriet ikke skal kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandler.

– Husk at barn gjerne bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri, sier Øverli, og viser til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sine ti regler for sikker bruk av fyrverkeri.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)