Om sommeren er det størst sjanse for å få magetrøbbel av maten.
Men med enkle grep, kan du minske sjansen betydelig for at du skal får ferien ødelagt av magesmerter og altfor hyppige toalettbesøk.
LES OGSÅ:
Drar til utlandet
Det er to hovedgrunner til at matbårne tarminfeksjoner herjer nordmenn særlig i sommermånedene.
Den første er at mange reiser til utlandet på ferie i denne perioden, og da gjerne til områder hvor det er høy forekomst av bakterier som salmonella i maten. Faktisk blir omkring 70-80 prosent av de som får Salmonella-smitte, smittet i utlandet.
Den andre grunnen er at vi slurver med hygienen og er uforsiktige i varmebehandlingen i forbindelse med grilling. Campylobacter står bak de fleste bakterielle mage- og tarminfeksjoner i Norge.
LES OGSÅ:
Reiser til utlandet står for mange av de matbårne tarminfeksjonene hos nordmenn.
Foto: illustrasjonsfoto: www.colourbox.comLevende bakterier
Matbårne infeksjoner kan oppstå når mat og drikke er forurenset med levende bakterier eller virus som gir infeksjoner i tarmen. De vanligste bakteriene er Campylobacter, Salmonella og Yersina, mens Norovirus er det vanligste viruset.
LES OGSÅ:
Matforgiftning, derimot, skyldes at bakterier som finnes i maten får vokse og produsere giftstoffer der. De vanligste grunnene til dette er dårlig oppvarming av matrester, for langsom nedkjøling, lagring ved romtemperatur og slurv med renhold, ifølge Matportalen.no.
Slik unngår du sykdom
Unngå å bruke ferietid på do.
Foto: ScanstockphotoHygienen er et av de viktigste kortene du har for hånd, for å unngå å bli syk. Pass på at du vasker hendene før matlaging, mellom håndtering av ulike råvarer som kjøtt og salat, før du spiser og etter at du har vært på toalettet.
De fleste bakterier drepes ved 70-80 grader og en generell regel er at kylling, kalkun, hamburgere, kjøttdeig og pølser skal gennomstekes.
For hele kjøttstykker er det nok at bare overflaten stekes, siden det er der bakteriene befinner seg, ifølge Folkehelseinstituttet.
Det er egene regler for gravide: de bør ikke spise noe kjøtt som ikke er fullstendig gjennomstekt. Det er fordi at man frykter smitte med parasitten Toxoplasma, som kan skade fosteret.
Gjennomstek pølsene på grillen.
Foto: ScanStockPhotoNår du griller...
Pass på at du ikke legger rått kjøtt på fat eller tallerkner du skal spise av - uten at du vasker fatet før servering. Blodrester kan inneholde smitte. Bruk heller ikke de samme redskapene til rå mat og ferdiglaget mat uten å vaske dem underveis.
Frossen mat skal være helt tint før det legges på grillen og marinade som er brukt på rått kjøtt, skal ikke brukes på mat som er ferdig stekt.
Grillmaten bør også vendes ofte, og flytt det rundt på grillen for å få jevn steking.
Selv om maten ser godt stekt ut på overflaten, er det ikke alltid den er gjennomstekt på innsiden. Saften fra fjørfekjøtt og bearbeidede kjøttprodukter skal være klar, og ikke rød eller rosa.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ: