Tusenvis av nordmenn får hvert år utenlandsferien ødelagt av matforgiftning.
Ved å følge noen enkle råd, kan du unngå at oppkast og diaré spolerer ferien din.
Forurenset mat eller vann fører til matforgiftning. Men de fleste smittestoffer og toksiner drepes ved koking og steking.
Vær imidlertid oppmerksom at hvis maten blir stående lunken over lengre tid etter koking eller steking, kan den bli ødelagt, opplyser Folkehelseinstituttet.
Les også:
Skygg unna:
- vann fra springen
- isbiter
Vær forsiktig med:
- kalde sauser
- upasteuristerte melkeprodukter
- mat av rå egg, feks. majones og desserter
- salat
- rå skalldyr
- halvstekt eller rått kjøtt
- mat som serveres lunken
Dette et trygt:
- varm, kokt og stekt mat
- frukt og grønnsaker som du skreller selv
- nykokt, varm te og kaffe
- vann og brus fra flasker du åpner selv
Husk også å vaske hender grundig etter å ha vært i kontakt med dyr, etter toalettbesøk og før måltider.
Les også: