Hopp til innhold

Unngå matforgiftning på turen

Dette bør du være på vakt mot på utenlandsturer.

syk

Unngå at ferien ender slik.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Tusenvis av nordmenn får hvert år utenlandsferien ødelagt av matforgiftning.

Ved å følge noen enkle råd, kan du unngå at oppkast og diaré spolerer ferien din.

Forurenset mat eller vann fører til matforgiftning. Men de fleste smittestoffer og toksiner drepes ved koking og steking.

Vær imidlertid oppmerksom at hvis maten blir stående lunken over lengre tid etter koking eller steking, kan den bli ødelagt, opplyser Folkehelseinstituttet.

Les også: Slik holder du deg frisk

Skygg unna:

- vann fra springen

- isbiter

Vær forsiktig med:

- kalde sauser

- upasteuristerte melkeprodukter

- mat av rå egg, feks. majones og desserter

- salat

- rå skalldyr

- halvstekt eller rått kjøtt

- mat som serveres lunken

Dette et trygt:

- varm, kokt og stekt mat

- frukt og grønnsaker som du skreller selv 

- nykokt, varm te og kaffe

- vann og brus fra flasker du åpner selv

 

Husk også å vaske hender grundig etter å ha vært i kontakt med dyr, etter toalettbesøk og før måltider.

Les også: Dette er bakteriebombe

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)