Hopp til innhold

Unngå kø på passkontoret

Mange fornyer passet sitt i disse dager. Velger du riktig dag og klokkeslett, kan du unngå å sitte timevis i kø.

Video Timelang kø for å få pass i dag

Timelang kø for å få pass i dag

Før du drar på sommerferie bør du sjekke om passet ditt fremdeles er gyldig. Til enkelte land kreves det at passet er gyldig inntil seks måneder etter hjemreise.

Les også: Slik fornyer du passet

Unngå «fridager»

Merethe Næss

Merethe Næss, leder for passkontoret i Oslo.

Foto: Alem Zebic / NRK

Politiet opplyser at ventetiden på passkontorene kan variere fra 15 minutter til flere timer.

For å unngå de verste periodene er det greit å vite når det er minst kø. Inneklemte dager i mai og juni bør du holde deg unna.

- Alle kommer de dagene det er planleggingsdag, og mange blir da overrasket over at det er så mye folk. I dag er faktisk den største dagen i hele året, opplyser Merethe Næss, leder for passkontoret i Oslo.

I dag kommer passkontoret til å utstede mellom 700 og 800 pass.

- April, mai og juni er de travleste månedene, og det er mest å gjøre i juni. Da utsteder vi 13.000 pass, mot mellom 5000 og 7000 de resterende månedene. Statistisk sett er det minst å gjøre på onsdager, legger hun til.

Mange passer ikke nok på passet sitt, og det var 27.000 tapte pass i fjor.

- Ta godt vare på passet ditt. Det gamle passet skal innleveres når du søker om nytt pass. Husk å ta med deg dette når du kommer til passkontoret, råder hun.

Du kan lese mer om pass her

Lengre åpningstider

Passkontoret i Oslo har lengre åpningstid på mandager og tirsdager i juni, da stenger de klokken 18.00.

- Du må komme inn døren og trekke kølapp før vi stenger, så betjener vi alle som har kølapp til vi er ferdige, sier Næss.

På de andre ukedagene stenger de klokken 15.00. Tirsdager er det åpent til klokken 18.00 hele året.

Selve betjeningen av en vanlig passkunde tar mellom fem og ti minutter i skranken. Det er ventetiden som tar tid, og den varierer i forhold til når på dagen og hvilken dag det er.

- I dag som vi har full kapasitet betjener vi 100 passøknader i timen. Vi ser at det er mange som kommer tidlig og trekker kølapp, og da er de ferdig relativt raskt, sier hun.

Fra passet er bestilt tar det inntil ti virkedager før du får det nye passet i posten.

- Er det mindre enn to dager til du skal reise, må du få nødpass som kun gjelder for den enkelte reisen. Nødpasset koster 450 for voksne og 270 for barn akkurat som et vanlig pass, derfor lønner det seg å fornye passet så tidlig at du rekker å få et vanlig pass, anbefaler hun.

Les også: Pass opp for sprekk i passet


Husk fullmakt

Alle barn skal ha eget pass, og er barnet over 12 år skal de også ha fingeravtrykk i passet.

Men husk at når barnet ditt skal få pass, kreves det godkjenning fra begge foreldrene.

Dersom bare en av dere blir med på passkontoret, må dere ha med fullmakt fra den andre samt kopi av gyldig legitimasjon.

I fjor kunne man ta bilder av barn under tre år i fotoautomatene på passkontorene, men slik er det ikke lenger.

- Alle barn under tre år må ha ferdig foto når de kommer til skranken. Små barn er ofte urolige, og det er vanskelig å ta bilde av dem, forklarer hun.

Les også: Slik reiser du hjem uten pass

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)