Unngå hold

Det finnes gode råd for å unngå sting eller hold i siden når man jogger.

Joggere
Foto: ScanStockPhoto

Spørsmål

Hei Jorunn. Vi er to jenter som jogger for å øve til en løpetest. Men hver gang vi jogger får en av oss eller begge hold i siden. Når vi får hold klarer vi ikke å løpe. Er det noe vi kan gjøre for å unngå dette, og hva er det egentlig?

Jorunn svarer

Hei. Sting eller hold i siden er en vanlig plage ved løping/jogging, og man vet ikke riktig hva dette kommer av. Noen mener det har med blodforsyningen i tarmen å gjøre, ved at muskelarbeidet stjeler blod fra tarmen og gir smerter. Andre hevder det skyldes luft i tarmen.

Dere kan prøve følgende for å unngå hold:

– Ikke spis rett før trening. La det gå minst 1 time etter at dere har spist før dere trener.

– Spis noe «lett» før treningen - for eksempel en banan, yoghurt, smoothie eller lignende.

– Vent for eksempel med middagen til etter at dere har løpt.

– Start løpeturene rolig – øk heller tempoet når dere har blitt varme.

Håper disse rådene hjelper dere .
Lykke til med treningen og løpetesten!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.