Hopp til innhold

Derfor får menn oftere fotsopp

Fotsopp trives godt på føtter som sjelden får lufta seg. En enkel test avslører om du har sopp.

Mann med sorte sandaler i gresset

Soppen rammer flest menn. Rett og slett fordi de svetter mest, har yrker det er vanlig å gå med lukkede sko og ikke sandaler.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Sopp finnes over alt, og det er mange soppsporer som kommer i kontakt med føttene. Hvis forholdene ligger til rette, begynner soppen å gro. Da er den vanskelig å få vekk, forklarer hudlege Jon Langeland.

Flest menn

10 prosent av oss får fotsopp. De fleste er menn, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

– Soppen liker seg på våte føtter som ikke får luft. Idrettsutøvere, militære og de som må gå med vernesko er utsatte grupper, sier Langeland.

Disse rammes fordi føttene ofte blir fuktige og sjeldne luftes.

Føttene kan få både neglesopp og hudsopp.

En stortå med neglsopp

Det perfekte stedet for sopp er under en negl. Det er mørkt, fuktig og med masse dødt vev den kan leve av.

Foto: Hudklinikken / Privat
Mannefot med sopp

En fot med sopp på både negler og hud.

Foto: Jon Langeland / Hudklinikken

– Neglesopp lever under neglen. Den blir ofte ikke borte før neglen har blitt behandlet med preparater som dreper sopp, og neglen har vokst ut igjen. Soppen spiser seg innover i negleplaten og gir gulbrun farge og ubehagelig lukt, forklarer Agathe Madtzog. Hun er fotterapeut ved Trollåsen fotterapi.

Har du gulbrune negler og lurer på om du har neglesopp? Klipp av en bit og ta med til fastlegen. Slik kan du få sjekket hva slags sopp det er og få riktig behandling.

  • Det finnes lakk, krem og tabletter som kan stoppe soppen.
  • Lokalbehandling kan være nok dersom soppen bare er i huden, men kurerer sjelden neglesopp.
  • Hvis selve neglen er angrepet må det behandles med tabletter i 6 til 12 måneder. Over halvparten bli bra, men tilbakefall er vanlig.
Barbeint mann på gresset

Soppen liker seg på våte føtter som ikke får luft. Går du med sandaler eller barbeint vil ikke soppen trives så godt, forklarer hudlege Jon Langeland.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Føttene må luftes

– Ønsker du å hindre sopp på føttene kan det være fornuftig å bruke sandaler. Det er også lurt å tørke seg godt mellom tærne etter en dusj, oppfordrer Madtzog.

Kvinner er flinkere enn menn til å passe på føttene sine.

– Kvinner kommer til meg og tror de har neglesopp så fort de ser en gul flekk på neglene. Menn venter generelt lenger. Det er også mange flere kvinner som bruker sandaler, og det er vanligere at de går til fotterapeut for å stelle føttene, sier Madtzog.

For det hjelper med stell. Klipping av negler, fjerning av død hud og god fothygiene tar vekk næringen og skjulestedene soppen trenger for å leve.

Brune føtter med rosa neglelakk i badesandaler i dusjen

Bruk noe på føttene når du er i fellesdusjer der mange går barbent.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Det begynner ofte i det små, men uten veiledning og øvrige tiltak kan soppen spre seg utover foten, advarer Madzog.

Soppen kan overleve i både sokker og sko om de ikke vaskes ofte nok og i varmt nok vann.

Fotsopp kan smitte fra person til person ved direkte hudkontakt, men det vanligste er å bli smittet ved å gå barbent i garderober og dusjer.

– Soppen lever lenge i fuger på våte fliser. I alle andre dusjer enn din egen bør du derfor bruke flip-flopp-sandaler. Ellers kan du være uheldig å få soppsmitte i svømmehallen eller på treningssenteret, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)