Unngå de klassiske jobbfellene

Ett lite feiltrinn kan fort dreie jobbsamtalen i feil retning og sette drømmejobben i fare. Vi viser deg hvordan du unngår de klassiske jobbfellene.

Jobb

Ikke snakk stygt om tidligere arbeidssteder eller kollegaer under jobbintervjuet.

Foto: ScandinavianStockPhoto

- Nyutdannede er i dag mer forberedte på jobbsamtalen enn tidligere, mener rekrutteringsfolk fra en rekke amerikanske virksomheter, som BusinessWeek Online har snakket med.

Men til tross for grundige forberedelser begår nyutdannede flere klassiske feil.

 

Vær deg selv

Informasjonsansvarlig i Manpower, Gry Ljøterud, påpeker at det er i år er flere som er på utkikk etter jobb, og at mange er på utskikk etter å bytte jobb.

Ifølge Ljøterud er det viktig at man kjenner til kulturen i bransjen, og at man også tenker over klesstil og væremåte under jobbintervjuet, men hun poengterer at det er viktig at man er seg selv.

- Ikke prøv å lat som om du er noen andre enn det du er, for du vil fort bli avslørt.

Ljøterud påpeker at det kan være lurt å sette seg inn i hvordan bedriften fungerer på forhånd. Det kan også være lurt å vite hvordan miljøet er og hvilke krav de setter til arbeidet.

- Hvis du er forberedt når du kommer til intervjuet, vil det lyse igjennom at du er motivert for jobben. 

 

10 klassiske feil

Ved hjelp av BusinessWeek Online har vi satt opp ti punkter til  hvordan du navigerer deg gjennom jobbsamtalen, og hvordan du unngår de vanligste feilene. 

 

1. Vanlig folkeskikk

Det kan dessverre skje at mobilen ringer midt under samtalen, eller at håndflaten din er svett. Hvis dette skjer så er trikset ikke å ta telefonen, skru den heller av og be om unnskyldning. Hvis du sliter med svette håndflater kan du tørke hendene av på buksene før du hilser. 

 

2. Svar kort og presist

Intervjueren ønsker å vite så mye som mulig om kandidaten som er inne til intervju. Det kan derfor være et problem om man prater mye og avbryter intervjueren ofte. Prøv heller å holde svarene korte og helst under et minutt. Hvis intervjueren vil vite mer om en ting kan han heller be deg om å utdype.

 

3. Det er greit å si ”vet ikke”

Ikke vær redd for å si at "beklager,men dette vet jeg ikke". Det er noe folk faktisk burde gjøre mer av, mener Steve Canale, som står for rekrutteringen hos General Electric.

Han forteller at han plutselig kan finne på å stille folk uventede spørsmål som han vet at de vil ha problem med å svare på. Det kan bli pinlig hvis kandidaten forsøker å komme med et svar istedenfor å være ærlig.

 

4. Unngå klisjeer

Unngå å bruke fraser som ”Jeg liker å arbeide med mennesker”, eller ”jeg er meget kreativ”. Gi heller eksempler på noe du har gjort og som forteller noe om hva du kan.

 

5. Snakk ikke om negative ting

Mange nyutdannede skifter jobb flere ganger de første årene. Ikke snakk negativt om din tidligere jobb, det gir et dårlig inntrykk.

 

6. Forbered spørsmål

Ha tre eller fire spørsmål klare som viser at du er interessert i virksomheten. Unngå spørsmål som lett kan besvares ved å gå inn på bedriftens hjemmeside.

 

7. Ikke overdriv

De fleste kan bli fristet til å prøve å imponere intervjueren med alt de kan. Overdriv ikke, for det kan være at intervjueren tar deg på ordet og forsøker å teste deg.

 

8. Ikke kom uforberedt

Sett deg inn i hva virksomheten driver med. Det kan også være en stor fordel at man vet litt om personen som skal intervjue en også. 

 

9. Lag ikke feller for deg selv.

Unngå å si at bedriften er førsteprioritet. Hvis du får tilbud om jobben og du senere takker nei, kan det skade din troverdighet.

 

10. Snakk ikke om lønn

Tenk på intervjuet som den aller første daten. På den første daten ville du ikke ha nevnt ekteskap, og du skal heller ikke nevne lønn på første møte.

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.