NRK Meny
Normal

Planlegg ferien for å unngå brudd

Mange krangler seg gjennom etterlengtede ferieuker. – Vær forberedt! advarer parterapeuter.

Par krangler

For noen blir etterlengtede ferieuker alt annet enn idyll.

Foto: Colourbox

Professor i psykologi, Frode Thuen

Psykolog og parterapeut Frode Thuen opplever stor pågang rett etter sommerferien.

Foto: Mehus, Odd / Aftenposten
Haakon Aars

Ifølge sexolog og psykiater Haakon Aars er sommeren også høytid for utroskap.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Barne-, ungdoms- og familieetaten (BUFdir) har tallfestet økt pågang av par som ønsker mekling etter sommer- og juleferien.

Hos parterapeutene er august en spesielt travel måned.

– Ferien er en utfordrende periode hvis man har problemer i utgangspunktet, sier psykolog og parterapeut Frode Thuen til NRK.no.

– Man kan ikke like lett koste problemene under teppet som ellers; man blir konfrontert med hverandre, og mange krangler, sier han.

Les også: Ferie ødelegger familien

Les også: Sommer og samliv

– Vær forberedt

Frode Thuen understreker at det, her som ellers, gjelder å være forberedt.

– De fleste opplever sommeren som en god tid, men hvis man har problemer, bør man være seg bevisst disse og snakke gjennom utfordringene nå i god tid før sommerferien. Rett og slett være litt føre var, så man kan unngå fallgruvene, sier han.

– Har man problemer med dialogen seg imellom, så trenger man for eksempel kanskje ikke planlegge fire uker oppå hverandre i en campingvogn. Og krangler man mye når man drikker, så bør man nok begrense inntaket av alkohol, sier han.

Les også: Mye alkohol i parforholdet

Les også: 4 av 5 er utro

– Ferier med andre

Parterapeuten sier at enkelte par rett og slett bør unngå å feriere sammen, alene.

– Kanskje kan man feriere sammen med andre, så slipper man å være så tett på hverandre, sier han til NRK.no.

– Tosomheten kan bli ganske ond.

Les også: - Trenger ikke ferie når de har det bra

– Mer utroskap

Sexolog og psykiater Haakon Aars mener sommeren i tillegg er høytid for utroskap. Når sommeren er på hell møter han angrende syndere i parterapi.

– Sommeren byr naturligvis på flere fristelser enn resten av året; vi åpner oss opp og blir litt syd-europeiske, sier han.

– I tillegg er ferietid gjerne problemtid. Undertrykt irritasjon kommer opp, og mange krangler når de egentlig endelig skal kose seg og pleie forholdet. Utroskap er ofte et resultat av at man i utgangspunktet har andre problemer.

Les også: Slik oppdager du utroskap

– Se, men ikke røre

Ifølge Aars bør vi unne oss å løfte blikket litt. Se, men ikke røre:

– Man skal ikke la være å kose seg og se på andre. Man kan også nyte følelsen av å bli opphisset. Men så skal man tenke over hva man har og huske at gresset sjeldent er grønnere på andre siden, sier sexologen og psykiateren til NRK.no.

– Sliter man, bør man heller oppsøke hjelp. Selv om det virker helt kjørt, er det veldig ofte et lite håp der som vi parterapeuter kan ta tak i og jobbe med.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.