Unngå baksmell neste år

Er det surt å måtte betale restskatt i sommer, bør du allerede nå sørge for at du ikke går i samme fella neste år.

Nå kommer selvangivelsen

Den største gruppen som får restskatt, er de som er delvis arbeidende og delvis trygdet. Personer i den kombinasjonen har ofte feil skattetrekk.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Gry Nilsen

- Ungdom bør tenke på å opprette eller betale inn til en BSU-konto som kan redusere skatten, sier Gry Nilsen fra Skattebetalerforeningen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

440.000 har fått baksmell og må betale tilbake 5 milliarder kroner i år.

- Systemet er lagt opp til at du skal få penger tilbake, derfor får de fleste det, sier Gry Nilsen, advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen.

2.197.000 skatteytere fikk nylig 22 milliarder inn på konto.

Her er tipsene du kan gjøre allerede nå for å bli en av dem neste år.

Les også: Du kan klage på likningen

Juster skattetrekket

Ser du at du ligger skjevt an med skatten nå, er det ikke noe problem å justere det de siste månedene.

- Hvis du skal justere trekket opp kan du bestemme det selv. Det er bare å be arbeidsgiver trekke for eksempel 500, 1000 eller 1500 kroner ekstra hver måned, sier Gry Nilsen.

- Bruk kalkulatoren til Skatteetaten og gjør en skatteberegning for 2011. Det er en enkel kalkulator hvor du må legge inn hva du tjener, samt gjeld og formue, forklarer Nilsen.

Da får du regnet ut hvor mye du skal betale i skatt i løpet av året. Deretter må du dele dette på 10,5 måneder for å se riktig trekk per måned.

Da vil du kunne regne ut hvor mye du skal trekke ekstra i måneden frem til jul.

- Grunnen til at du skal dele skatten på 10,5 måneder, er den skattefrie måneden du får feriepenger og desemberlønna som har halv skatt, forklarer hun videre.

Vil du ha skattetrekket helt riktig korrigert, kan du bestille et nytt skattekort i stedet.

- Da vil Skatteetaten finregne på det og gi deg korrekt skattetrekk, legger hun til.

Når du får det nye skattekortet i posten, leverer du det til arbeidsgiveren din.

Les også: Misfornøyd med skatteoppgjøret?

Fradrag og arv

Det å gå noe opp i lønn, vil normalt sett ikke ha så mye å si ved tabellkort.

Det som ofte kan føre til feil skattetrekk er lavere fradrag enn forventet, mindre gjeld, eller at du har arvet penger eller eiendom og må betale formueskatt.

- Kanskje du har fått barn med ny samboer og ikke lenger er enslig forsørger, og dermed mister skatteklasse 2. Det utgjør over 12.000 skattekroner, presiserer Gry Nilsen.

Har du innløst aksjefond eller andre fond med gevinst, kan det også føre til restskatt.

Et fradrag du kan påvirke selv, er gavefradraget.

- De fleste fradrag gir seg selv, som minstefradrag eller reisefradrag. Men gavefradraget kan du velge selv ved å gi gave til frivillige organisasjoner. Gir du mer enn 500 kroner til en organisasjon og oppgir personnummeret, får du fradraget ferdig oppført i selvangivelsen, forklarer Nilsen.

Husk BSU

Er du under 33 år, bør du benytte deg av skattefradragene du kan få med Boligsparing for ungdom (BSU).

- Ungdom bør tenke på å opprette eller betale inn til en BSU-konto som kan redusere skatten, og ikke vente til desember. Har du mulighet til å sette inn litt penger hver måned, vil 20 prosent av årets innbetalte beløp redusere skatten krone for krone, opplyser Nilsen.

Tjener du under cirka 56.000 betaler du ikke skatt. Da er det heller ikke noe poeng i å sette inn penger på BSU-kontoen.

Betaler du ikke skatt, får du heller ikke skattefradraget.

En gruppe som ofte får restskatt, er de som kombinerer arbeid og trygdeytelser.

- Trekket hos NAV er ofte for lavt, slik at det ender med restskatt. Det er virkelig et problem for disse gruppene som ofte har lite å rutte med, avslutter Nilsen.

Les også: Tjen 4.000 før nyttår

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)