NRK Meny
Normal

Unngå å brenne dyr på bålet

Sankthansbålene er perfekte gjemmesteder for mange små dyr. Slik unngår du å grille dem levende.

Sankthansbål

Dyr søker tilflukt i ferdig oppstilte sankthansbål.

Foto: Colourbox

Gaute Velle

Dyreunger kan risikere å brenne inne, mener biolog Gaute Velle.

Foto: Universitetet i Bergen

For dyrene er ferdig oppstilte sankthansbål supre tilholdssteder, og de har ingen anelse om at hele haugen skal bli festbål sankthansaften.

Både pinnsvin, mus, fugler og kattungekull kan ha bolig i det som snart skal bli et brennende bål. Og dessverre er det ikke nok å bråke eller ruske i bålet.

– Nei, instinktet til dyra er å gjemme seg hvis det blir mye bråk, så da vil de nok bare trekke lenger inn i bålhaugen, sier biolog Gaute Velle ved Universitetet i Bergen til NRK.no.

Verst for ungene

Selv om voksne dyr vil prøve å komme seg ut når det begynner å brenne, er det ikke sikkert det er mulig.

– De kan jo bli sperret inne i bålet, dersom utgangen deres brenner, sier Velle.

– Hvis bålet har stått oppstilt en stund, er det også større sjanse for at fugler, pinnsvin, katter og mus har fått unger der inne, og for dem kan det være vanskeligere å komme seg ut, fortsetter han.

– Bør man kanskje anbefale at bålet ikke er for tett bygget, slik at det er mulig for eventuelle dyr å komme seg ut?

– Ja, det er nok ikke så dumt å bygge bålene med rømningsveier for dyr, spesielt hvis de skal stå lenge før sankthansaften. Hvis bålet ble satt opp for noen dager siden tror jeg det er et mindre problem, sier Velle.

– Flytt hele bålet

Dyrenes beskyttelse i Danmark anbefaler at man rett og slett flytter hele bålet dagen før man tenner på, for å sikre seg at ingen dyr blir fanget i flammene.

– Mange dyr oppfatter bålet som et sikkert sted for ungene sine og til overnatting. Og det er det jo også på sett og vis, for det er jo ikke et sted hvor reven kommer til, sier Michael Carlsen i foreningen til Alive.dk.

– Selv om det kan virke uoverkommelig, bør man altså pille bålet fra hverandre og sette det opp et annet sted før man setter fyr på det, råder han.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.