Hopp til innhold

Lenge siden du har rengjort denne?

– Når air conditioningen ikke er godt nok vedlikeholdt blir vi ekstra sårbare for allergireaksjoner og ulike smittestoffer, sier overlege. Derfor bør du være nøye med rengjøringen.

Varmepumpe

Det kan være deilig å kjøle seg ned med kjølefunksjonen på varmepumpen i sommervarmen. Men du bør ha gode vedlikeholdsrutiner.

Foto: Øystein Økter

På ekstra varme sommerdager kan det fort bli ubehagelig for kroppen. Høy temperatur gir ofte en følelse av tørr luft. Dette kan bidra til at du føler deg slapp og uvel, og at du får hodepine.

For mange er air conditioning løsningen. Da kan det være fristende å blåse inn luft med så lav temperatur som mulig for å kjøle seg ned.

Jan Vilhelm Bakke

Overlege Jan Vilhelm Bakke mener at vi bruker kjøleanlegg mer enn nødvendig.

– Erfaringsmessig kjøler vi for mye. Vi bruker kjøleanlegg mer enn nødvendig, og vi vet ikke nok om hvordan vi skal rengjøre dem, sier overlege i Arbeidstilsynet, Jan Vilhelm Bakke, til NRK.no.

Ifølge ham skaper dette unødvendige problemer.

– Jo større temperaturforskjell vi ønsker, desto verre blir det. Når den kalde luften blåses ut, trekkes den varme luften fra rommet inn i anlegget. Og når den varme luften kommer i kontakt med de kalde flatene på air conditioningen dannes dugg og kondens. Dette er en utfordring, sier Bakke.

Kombineres dette med forurensing som for eksempel støv i rommet, kan dette gi næring til mikrobiologisk oppvekst.

– Derfor er det viktig å ha vedlikeholdsrutinene i orden, slik at vi unngår denne kombinasjonen. Når air conditioningen ikke er godt nok vedlikeholdt blir vi ekstra sårbare for allergireaksjoner og ulike smittestoffer, sier overlegen.

Hvor ofte du bør rengjøre varmepumpa eller kjøleanlegget varierer fra type til type. Sjekk derfor produsentens anbefalinger.

– Bruk bordvifte

Bakke mener det både er lite vits og dumt at vi kjøler for mye i sommervarmen.

– Dette er energisløsing, spesielt i land lenger syd. Men også i økende grad i Norge fordi vi stadig oftere tar i bruk air conditioning også her.

Tipset er heller å bruke bordvifte, men da bør du passe på at det ikke er for mye støv i rommet du oppholder deg i.

– Vi kan venne oss til klimaet til en viss grad, og heller benytte oss av bordvifter. Disse bruker lite energi og gir naturlig kjøling. Det er rett og slett en bedre og mindre risikabel måte å kjøle på, sier Bakke.

En dame soler seg langs sjøen i Berlin i Tyskland i oktober

Når det er ekstra varmt i sola, kan det være godt å legge seg litt i skyggen.

Foto: Paul Zinken / Ap

Ikke lavere enn 20 grader

Seniorrådgiver Kai Gustavsen i Astma- og Allergiforbundet

Fagsjef for inneklima, HMS og miljørettet helsevern, Kai Gustavsen, anbefaler å ha airconditionen på 20 til 22 grader.

Foto: NAAF

Fagsjef i Astma- og Allergiforbundet, Kai Gustavsen, anbefaler å sette kjøleanlegget på 20 til 22 grader.

– Det er bra for helsen, og bra for energibudsjettet. Temperaturen bør ikke være lavere, sier Gustavsen.

Også i biler bør du ha en temperatur på rundt 20 grader, selv om det kan kjennes veldig varmt.

– Tester gjort på arbeidsmiljø viser at varme temperaturer øker antallet uønskede hendelser og skader. Er temperaturen for lav skjer det samme. Det gjelder også biler. Er det for kaldt eller for varmt kan du fort bli uoppmerksom, forteller fagsjef Kai Gustavsen.

Men det kan bli for mye av det gode. Mange glemmer at et kjøleanlegg trenger tid til å fungere optimalt. Dette avhenger av anleggets kapasitet, og vil ofte ta litt tid.

– Gi anlegget mulighet til å kjøle ned romlufta, gulv, vegger og inventar til ønsket temperatur, sier fagsjefen.

Og du bør holde vinduer og dører lukket. Det tror Gustavsen at mange glemmer.

– Kan være lurt å skifte oftere

Har du pollenfilter i kjøleanlegget ditt, er det ifølge Gustavsen viktig å følge de anvisninger som står i brukerhåndboka.

– Er du ekstra følsom kan det være lurt å skifte filteret oftere enn anbefalt, sier han.

Spesielt når det dannes kondens i kjøleanlegget er det viktig at pollenfilteret er intakt, slik at det ikke danner grunnlag for muggsopp på det våte kjølebatteriet.

Forebygger malaria

Malaria lege Gunnar Hasle

Ifølge Gunnar Hasle kan mugg i anlegget utløse en allergisk reaksjon.

Foto: Aase Magnhild Sørbø / Reiseklinikken/presse

Den mest alvorlige sykdommen man kan få av air conditioning er legionærsyke. Dette er en alvorlig lungebetennelse som skyldes legionellabakterier. Ifølge lege ved Reiseklinikken i Oslo, Gunnar Hasle, kommer dette ofte av dårlig vedlikehold og renhold av anlegget.

– Sykdommen begynner med feber og diaré, og etter hvert hoste, sier han til NRK.no.

Vi har imidlertid sett få slike tilfeller i Norge, så det er mest utbredt om man er på utenlandsreise. Til tross for mulige sykdomsutbrudd har air conditioning en positiv så vel som nedkjølende effekt. Det forebygger malaria.

– Det er en fordel å sove med air conditioning i tropeområder. Det gir liten risiko for malaria fordi myggen ikke legger seg innendørs, sier Hasle.

Hans råd til bruk av kjøleanlegg i varmen er enkelt. Har du mulighet til å styre temperaturen selv – velg den høyeste temperaturen du er komfortabel med.

– Hvis du tilbringer halve dagen i et kaldt rom, vil ikke kroppen klare å akklimatisere seg i varmen. Det kan være like ille som å bli syk, sier legen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)