Hopp til innhold

Nekter å gå med nye uniformer

Skolekorpsuniformene er så stygge at de unge musikantene nekter å gå med dem. Det norske firmaet som leverte uniformene flyttet til Seychellene. Det vesle korpset må trolig dekke tapet på 65.000 kroner selv.

De nye uniformsbuksene til Lye skulekorps ser ut som klovnebukser

Musikantene i Lye skulekorps synes de ser ut som klovner i de nye uniformsbuksene.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

– Uniformene ser tåpelige ut. Vi ligner på klovner.

De unge musikantene i vesle Lye skulekorps fra Time kommune i Rogaland er samstemte. De nye uniformene som korpset fikk i 2009, svarte mildt sagt ikke til forventningene. Korpsmedlemmene nekter å bruke dem.

– Jeg tror folk hadde ledd hvis vi kom marsjerende i disse uniformene på 17. mai, sier tubaist Janne Birgitte Ueland i Lye skulekorps.

Ikke som utstillingsmodellen

Det er spesielt buksene korpset er misfornøyd med.

Skrittet går nesten ned til knærne, og passformen over lårene er overdimensjonert.

De nye uniformene til Lye skulekorps

Uniformsbuksene ble skreddersydd i Thailand etter nøyaktige mål.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

– Når vi kikket på utstillingsmodellene så var det noe helt annet. Vi ble vist fine nette barnebukser, sier leder i Lye skulekorps Anna Bergitte Skårland.

Uniformene kostet 65 000 kroner. Nesten halvparten av korpsets årsomsetning.

Norges musikkorps forbund synes saken er trist.

– Det er et stort løft for et korps å kjøpe uniformer. De skal jo vare i flere tiår, sier daglig leder i Norges musikkorps forbund i Rogaland, Lilli Anne J. Grong.

Flyttet til Seychellene

Uniformene ble bestilt i januar 2009. Korpset valgte den lokale leverandøren Signatur profiltekstiler, som hadde et eget lokale i Løkkeveien 68 i Stavanger sentrum.

Enkeltpersonforetaket var også kjent gjennom annonser i musikkorpsforbundets medlemsmagasin, hvor det det het i markedsføringen at Signatur leverte "korpsuniformer skreddersydd i Thailand til Norges beste pris".

Uniformene skulle leveres før 17. mai, men dukket ikke opp før på sommeren.

Da ledelsen i Lye skulekorps oppdaget at uniformene ikke svarte til forventningene, sendte korpset en klage til Signatur profiltekstiler i Stavanger.

Men klagen ble aldri besvart, og ledelsen i Signatur svarte ikke på telefonhenvendelser.

I mellomtiden hadde nemlig Signatur profiltekstiler lagt ned kontoret i Stavanger sentrum.

For samtidig som korpset fikk uniformene, ble enkeltpersonforetaket Signatur profiltekstiler gjort om til Ltd-selskap på Seychellene, men fortsatt med filial i Stavanger. Et såkalt NUF. Norskregistrert utenlandsk foretak.

Signatur profiltekstiler har flyttet til Seychellene

Signatur profiltekstiler ble i 2009 omgjort fra enkeltpersonforetak til Ltd-selskap på Seychellene. De norske eierne har en avdeling i Norge, et såkalt Nuf. Opplysningene er hentet fra Brønnøysundregistrene.

Foto: NRK

Denne selskapsformen har blitt populær blant småbedrifter, blant annet fordi eierne da ikke er personlig ansvarlig for gjeld slik som Signatur profiltekstiler var da Lye kjøpte uniformene i 2009.

Flere misfornøyde korps

Også andre korps i Norge har havnet i tilsvarende trøbbel. To av disse korpsene vant over Signatur profiltekstiler i forliksrådet, og fikk hevet kjøpene.

De fikk også dekket sine sakskostnader. Signatur profiltekstiler innrømmer at de fortsatt forsøker å tilbakebetale avtalt erstatning til disse to.

Lilli Anne J. Grong er daglig leder for Norges Musikkorps Forbund i Rogaland

Lilli Anne J. Grong i Norges musikkorps forbund i Rogaland ber korps sjekke merittlisten til selskaper som selger uniformer på nettet.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

Nå advarer musikkorpsforbundet mot useriøse aktører i uniformsbransjen.

– Kontakt leverandører som har en god merittliste, og kontakt gjerne andre korps som har vært gjennom den samme prosessen, slik at man unngår de fellene som Lye skulekorps nå har gått i, sier Lilli Anne J. Grong i NMF Rogaland.

De norske eierne av Signatur profiltekstiler Ltd vil ikke stille til intervju, men skriver i en e-post til NRK at selskapet ikke har midler til å gi økonomisk erstatning til Lye skulekorps.

Firma i Thailand overtok kundene

Det thailandske selskapet Northai var opprinnelig samarbeidspartneren til Signatur profiltekstiler, men ifølge den norske talsmannen for Northai, Per Efteland, ble dette samarbeidet avsluttet så tidlig som i 2007.

Efteland bekrefter overfor NRK at Northai nå hjelper korps som var kunder av Signatur profiltekstiler med supplering av uniformer. De to firmaene viser frem de samme uniformstypene i sine kataloger på nett.

Northai har ikke svart på konkrete spørsmål fra NRK om hva slags selskapsform og hvilket organisasjonsnummer firmaet driver under i Thailand.

Etter at NRK Forbrukerinspektørene undersøkte saken har Tove Foss Bru, som står bak Signatur profiltekstiler, skrevet til Lye skulekorps der de foreslår en løsning når det gjelder buksene.

Så hva slags uniformer de unge musikantene må bruke neste 17. mai gjenstår fortsatt å se.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)